Life
1803 prikaza

Poligamija sve popularnija - gdje je granica?

Sister wives
TLC
Sve je više onih koji podržavaju poligamiju

Postotak Amerikanaca koji poligamiju smatraju moralno prihvatljivom se i više nego udvostručio od 2001. godine, pokazalo je novo Gallupovo istraživanje. 2001. godine svega sedam posto građana SAD-a nije imalo nikakvih problema s poligamijom, dok ih danas isto mišljenje dijeli čak 16 posto.

Stoga nije prerano postaviti pitanje je li poligamija sljedeća tema o kojoj će se raspravljati kad se priča o bračnim pravima u SAD-u?! I hoće li legalizacija istospolnih brakova otvoriti vrata mnogoženstvu ili postoji granica do koje će prihvaćanje poligamije rasti?

Iako i dalje nije riječ o raširenoj praksi, nevjerojatno je koliko je porasla podrška javnosti. Nitko to nije očekivao, bar ne toliko brzo. Konzervativac Ross Douthat nedavno je napisao da smatra da će poligamija postati legalna u SAD-u 2040. godine, ako nastavi rasti ovako pozitivno mišljenje o njoj.

Direktor Nacionalnog bračnog projekta, Brad Wilcox, dijeli Douthatovo mišljenje. Iako je naglasio da nitko ne može predvidjeti kad bi poligamija mogla ući u zakon, smatra vrlo izvjesnim da bi se to moglo dogoditi u sljedećih 20-30 godina.

To se može činiti brzim, no poligamisti su nekako uspjeli priskrbiti moralnu potporu iznenađujućom brzinom. Od svih tema koje Gallup prati, od javnog mišljenja o pobačaju, kockanju, istraživanju matičnih stanica i nošenju krzna, američka potpora poligamiji najdrastičnija je u posljednjih 15 godina.

Istospolni brakovi, razvod i izvanbračni seks dobiva sve više podrške od početka 21. stoljeća, ali poligamija je dugo bila na crnoj listi. A onda se odjednom situacija promijenila u tolikoj mjeri da danas Amerikanci više blagonaklono gledaju na poligamiju nego na izvanbračne 'izlete' u monogamnim brakovima, što dokazuje da je zaista bitnija kvaliteta nego kvantiteta.

Svatko neka čini što želi

Big Love | Author: HBO HBO

Lako je ukazati da su popularnosti pridonijele serije i emisije poput 'Big Love' i 'Sister Wives'. Američka voajeristička pop kultura blagoslovila je poligamiju nakon što je dobila bolji uvid u nju, a Douthat napominje da se poligamija može smatrati i krajnjim ciljem nakon prihvaćanja LGBT zajednice.

No društvene sile iza uspona prihvaćanja poligamije možda prelaze logiku zagovaranja LGBT zajednica. Naime, Wilcox smatra da je njezina rastuća popularnost odraz stava mladih da svatko može činiti što želi.

I dok se neki desničari preznojavaju jer smatraju da je ovo pokazatelj krajnjeg pada društvenih moralnih vrijednosti, poligamija djeluje kao proizvod konzervativnog mišljenja ograničenog vladanja, kao što je i rezultat ludog socijalnog liberalizma. A premda je u nekim dijelovima poligamija dobila veliku podršku, teško da će se ona proširiti cijelim SAD-om.

U SAD-u između 50.000 i 100.000 ljudi prakticira poligamiju, te je većinom riječ o muslimanima ili fundamentalistički nastrojenim mormonima. Istraživanja su pokazala da poligamija može biti štetna za žene i djecu, kao i muškarce nižeg statusa, koje društvo odbaci upravo zbog ovakvog stila života. Većina poligamnih obitelji slijedi poliginiju (kad muškarac ima više žena), a ne poliandriju (kad žena ima više muževa).

U kontekstu poliginih aranžmana, poligamija je povezana sa svime - od obiteljskog nasilja i srčanih bolesti, preko zločina i psihičkih bolesti među djecom, sve do seksualnog zlostavljanja i silovanja djece. Mnoge stručnjake to navodi na mišljenje da je poligamija korak u krivom smjeru, jer smanjuje ženska prava i dobrobit djece.

Istodobno, neke feministice brane pravo žena da odaberu s kim će biti u braku. Pa makar ta osoba već imala partnericu.

Katolici pak priznaju tek jedan brak, dok neki biliblijski konzervativci tvrde da je prema Starom zavjetu riječ o bogom danom pravu.

Uglavnom, pripazite sljedećih godina na poligamiju, jer radi se o temi koja se tek zahuktava, a koja bi, prema mišljenju mnogih, mogla postati užarenija i od istospolnih brakova, piše Daily Beast.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.