Life
5096 prikaza

Predvidili požar u neboderu još 1984.!

Požar nebodera u Londonu
Press Association/PIXSELL
"Postoje stanarski blokovi u kojima će, ako se nešto ne poduzme ubrzo, sigurnosti ljudi u njima biti jako ugrožena"

Dokumentarac Adama Curtisa za BBC još je 1984. predvidio tip katastrofe koja je pogodila Grenfell Tower 14.lipnja još davne 1984. godine. 

U dokumentarcu "Inquiry: The Great British Housing Disaster" spominje se upozorenje prijetećeg rizika izbijanja vatre od stavljanja obloga oko blokova nebodera.

Na upit novinara Davida Jonesa predstavljaju li materijali koji se koriste za obloge rizik od požara, jedan od ispitanika u razgovoru je rekao "iskreno, da".

Pod pritiskom pitanja je li voljan imenovati krivce za to, rekao je "ne".

Do sada, poznato je kako je u vatri koja je progutala Grenfell Tower umrlo 79 ljudi, no vlasti dosljedno upozoravaju kako će ta brojka još rasti. Nacionalne operacije za smanjivanje rizika od požara započele su diljem zemlje, na čak 95 neboderskih blokova u 32 britanske regije koje su identificirane kao najranjivije na takvu vrstu opasnosti, piše Independent. 

Veliki požar u neoboderu Londona | Author: Reuters Reuters

Dokumentarac iz 1984. objašnjava kako su brojni vijećnici "očajnički pokušavali ukloniti nedostatke u sustavu stambene građe kako bi stanari nastavili živjeti u njima".

On dodaje "nova industrija nudi nam nove metode popravaka. Tornjevi visoki stotine metara potpuno su obloženi novim materijalima koji jamče ulazak kiše u betonske spojeve".

Posljedice požara Grenfell Tower Grenfell Tower Top News Stravični ostaci smrtonosnog londonskog požara

Član udruge gradskih vlasti rekao je u dokumentarcu kako je jedini način popravka industrijaliziranih sustava korištenje drugih neprokušanih i netestiranih "lijekova", korektivnih radova i da takvi zahvati nose svoj rizik.

- Već imamo dokaze kako neki sustavi zaštite nisu adekvatni - istaknuo je.

Stanovnici Grenfell nebodera upozorili su na sigurnosne probleme u svojoj zgradi prošle godine, pišući na blogu da "zgrada ima ogromnu opasnost od požara" te da će "samo katastrofalni događaj objelodaniti sve probleme".

Ljepša izvana, opasnija iznutra

Požar je, podsjetimo, izbio kao posljedica pokvarenog hladnjaka koji je zaiskrio, a iskra je zatim obavila ostalo. Pogubna za stanare bila je činjenica da je vatra izbila na nižim katovima, najvjerojatnije na četvrtom, pa se zatim širila prema gore, zbog čega je stradala cijela zgrada. 

Iako je 24-katnica sagrađena 1974. godine, prošle je godine u srpnju završena obnova koja je stajala nešto više od 10 milijuna funti. Stručnjaci su odmah istaknuli kako se nije smjelo dogoditi da se vatra tako brzo proširi jer su morali, u skladu s propisima, postojati paneli koji su nezapaljivi te su morali morali biti ugrađeni i drugi protupožarni sustavi.

Talijanski par poginuo u neboderu PREMINULI TALIJANI Life Zadnji poziv iz nebodera pakla: Mama, hvala ti...

Tvrtka Rydon, koja je obavila posao, odmah je objavila da je primijenila sve zdravstvene i sigurnosne standarde. No arhitekti i vatrogasci se ne slažu. Širenju požara, tvrde, doprinijela je i činjenica da je 24-katnica bila prekrivena materijalom kojim se vatra brzo proširila prema vrhu.

Materijal kojim je bila obložena fasada zgrade prepun je šupljina, zbog čega je djelovao kao dimnjak i vatra se proširila prema vrhu. Postavljen je prošle godine tijekom restauracije. Lokalno stanovništvo je izjavilo da je materijal postavljen kako bi zgrada "izgledala bolje zbog izgradnje drugih luksuznih zgrada u blizini".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.