Life
5010 prikaza

Preko luksuznog magazina pozivaju žene u talibane

Talibanski magazin za žene
screenshot/youtube
Njihova je logika da jednako kao što su mogle učiti ginuti po Siriji i Iraku, to mogu i u Pakistanu

Sve je na prvi pogled baš kako treba za jedan magazin za žene; sjajni papir, na naslovnici slika žene... Jedino što je riječ, objašnjava CNN, o tome da je žena pokrivena od glave do peta i što je riječ o izdanju čak i za talibanske prilike tvrdolinijaškog magazina frakcije te džihadističke organizacije u Pakistanu. Tehreek-e-Taliban svoj magazin "Sunnat e Khaula" namijenio je ženama na koje cilja privući ih u svoje džihadističke redove.

Na tom mjestu zanimljivo je primijetiti da se talibani ovime očito odlučuju na ranije isključivo ISIL-ove metode privlačenja novih pripadnika, sad konkretno žena, u svoje redove. Talibanski magazin poziva, dakle, "istomišljenice među džihadističkim sestrama" da se organiziraju "u tajne skupine u svojim domovima", da organiziraju "satove tjelesnog treninga" i tako se "pripreme za mučeničke operacije". "Želimo potaknuti žene islama da istupe korak naprijed i pridruže se u redove mudžahedina", stoji u uredničkom uvodniku.

Tolika sličnost s ISIL-ovim propagandnim medijima nije slučajna. ISIL-ov teritorij samoproglašenog "kalifata" urušava se i u Siriji i u Iraku, strani džihadisti ISIL-a u tim zemljama među prvim su shvatili kakva im budućnost slijedi i često su na vrijeme pobjegli, ostavivši domaće pripadnike i stranu "sitnež" koju su ranije privukli u ratove po Siriji i Iraku, da naprosto izginu. Talibani su u tome uočili svoju priliku, već radikaliziranim simpatizerima ISIL-a sada su naprosto ponudili da zamijene svoju lojalnost.

Talibanski magazin za žene | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

U ovom slučaju riječ je o ženama. "Prva stvar koja mi je pala na pamet kad sam vidjela tu propagandu bilo je da pakistanski talibani pokušavaju kopirati ono što je radio ISIL, posebno sad kad se kalifat raspada", kazala je za CNN Nikita Malik iz Udruženja Henry Jackson. Ona uočava da talibani mijenjaju taktiku. Ranije isključivo i izrazito nasilni prema ženama nisu im dopuštali da idu u školu, silom su ih vjenčavali. A sada, očito je, žele privući novu publiku i intenzivno traže žene voljne prihvatiti se oružja za njihovu stvar.

Magazin ima 45 stranica s dugim člancima, a onaj naslova "Došlo je vrijeme za mučeništvo" izrijekom poziva žene da uče rukovanje oružjem i samoobranu, sve "ukrašeno" fotografijama žena u nikabu kako nose jurišno oružje. "Sestre, pozivam vas da se pripremite za mučeničke operacije. U Pakistanu je mnoštvo mudžahedina, pomozite im, molim vas, da ostvare svoje ciljeve", stoji dalje u članku. Pakistan inače doista jest, uz Afganistan, jedno od uporišta talibana.

To je činjenica već godinama, samo što je to prije tjedan dana izjavio i Donald Trump u svom govoru kojim je najavio proširenje američke vojne intervencije u Afganistanu. Profesorica na Državnom sveučilištu Georgija, Mia Bloom, 2011. je napisala studiju "Iznenađenje: Žene i terorizam" u kojoj istražuje ulogu žena u terorističkim pokretima. Tamo je zaključila da je vremenom kod talibanskih frakcija uočila pokušaje da dođu do žena.

Pritom je, među ostalim, navela al Kaidin magazin Al-Shamikha, poznat i kao "džihadistički Cosmo", te internetski magazin Al-Khansaa. "Za njih su žene alat ili instrument koji mogu eksploatirati za koji god im cilj padne na pamet." Bloom je objasnila da i talibani i ISIL sve više nastoje ženama nagrađivati svoje militante, zadržavati ih u bazama i stvarati nove generacije boraca.

Bloom posebno ističe promjene koje je uočila u ISIL-ovom propagandnom pristupu nakon što su žene, shvativši da "kalifat" nema veze niti s islamom niti s materijalnim obećanjima, stale bježati s ISIL-ovog teritorija. Nedavno su po prvi put objavili snimku mladih djevojaka kako u učionici recitiraju stihove iz Kur'ana. "Time ISIL poručuje: 'Mi obrazujemo naše djevojčice, mi nismo poput Boko Harama niti poput talibana.'"

Život u Raqqi Vapaj očajnika Top News Poruke iz ISIL-a: "Mama pomozi, izvuci me iz ovog pakla"

U Pakistanu, primjerice, talibani su u dolini Swat na sjeverozapadu zemlje 2009. zabranili djevojčicama da idu u školu. Tri godine poslije pogodili su metkom u glavu djevojčicu Malalu Yousafzai koja je kao učenica postala promicatelj ljudskih prava za žene, time ih otvoreno prozivajući. Sad odjednom talibani ovim magazinom ciljaju obrazovane žene s engleskog govornog područje i pripadnice srednje klase.

U članku "Moje putovanje od neznanja do vodstva" navodno Pakistanka tvrdi da je studirala u inozemstvu, da je doktorirala, te da je putovala po Saudijskoj Arabiji i Siriji prije nego što je pristupila Tehreek-e-Talibanu. Louisa Tarras-Wahlberg, koja je ranije proučavala ISIL-ovu propagandu namijenjenu ženama, objasnila je da je ovakav pristup namijenjen onim ženama koje već aktivno traže način za džihadistički se angažirati.

"Oni to smatraju prilikom koja im se otvorila. Talibani vide da ISIL propada, da im ljudi bježe iz Sirije i Iraka. To je savršen trenutak za neku drugu organizaciju da uđe na taj prostor i pokuša privući skupinu žena koje su već angažirane."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.