Life
63579 prikaza

Prepoznajte simptome najgoreg oblika raka

Pacijentica u bolnici stoji kraj prozora
Thinkstock
Nazivaju ga i tihim ubojicom jer se u kratko vrijeme širi, a simptome mnogi ne primijete

Iako je donedavno spadao među rijeđe oblike raka probavnog sustava, iz godine u godinu se brojka oboljelih povećava. Ono što ga izdvaja među drugim malignim bolestima je njegova izuzetno visoka smrtnost - više od 95 posto oboljelih umire u roku od dvije godine nakon dijagnoze.

Izrazito nezgodan oblik raka najčešće ostavlja liječnike i pacijente bez oružja za borbu, jer je jedini mogući tretman operacija kojom će se ukloniti tumor. No, u čak 90 posto slučajeva, rak se otkriva kad je za operaciju prekasno, odnosno ona postane neizvediva.

Zbog toga je ključno na vrijeme prepoznati simptome i znakove raka gušterače - jer je to realno jedini način da si pacijent spasi život. 

Prepoznajte simptome

Znakovi raka gušterače često djeluju zbunjujuće jer se najčešće javljaju pa zatim spontano povlače, osobito na početku bolesti, dok u kasnijim fazama ne nestaju - a tada se bolest najčešće i uočava. 

Žutica

Svatko tko primijeti naznake žutice, kao što su žućkasta nijansa kože te pojava žutila bjeloočnica - trebaju odmah posjetiti svog liječnika. Ljudi kod kojih se javi žutica obično će i primijetiti simptome poput svrbeža kože, blijede stolice i tamnog urina, što je posljedica velike količine slobodnog bilirubina u izvanstaničnim tekućinama. Najčešće se javlja kao simptom žučnih kamenaca ili nekog oblika hepatitisa, ali i kao simptom raka gušterače.

Bol u abdomenu

Gušterača je žlijezda smještena u trbušnoj šupljini, ispod želuca i uz tanko crijevo. Dugačka je od 15 do 25 cm, a ima dvije osnovne funkcije - probavu hrane posredstvom enzima te lučenje hormona inzulina u krv. Čest simptom nastanka malignog oboljenja je tupa bol u području trbuha, koja se javlja i nestaje te se može širiti u leđa. Bol se često pogoršava ležanjem te je prisutna nakon jela.

Neobjašnjiv gubitak težine

Iznenadno i nenamjerno mršavljenje mogu biti znak ozbiljne bolesti poput nastanka raka gušterače, iako se mogu javiti i nakon stresnog događaja ili poremećaja u ravnoteži hormona. No, to se svakako treba provjeriti, a gubitak na težini se kod raka gušterače događa jer se hrana ne apsorbira u dovoljnoj mjeri iz probavnog sustava.

Problemi u probavi

Najčešće je riječ o osjećaju nadutosti i zatvora, no kako se javlja kao simptom i brojnih drugih stanja, kod raka gušterače treba se promatrati u sklopu drugih simptoma. Ako se problem ne riješi pojačavanjem povrća te žitarica u prehrani, poželjno je posjetiti specijalista. 

Ono što je specifično za stolicu oboljelog od raka gušterače je da ona postaje velika, blijeda i uljaste teksture, s osobito odbojnim mirisom.

Poteškoće s gutanjem

Još jedan simptom koji može biti uzrokovan i sa srčanim bolestima, ali biti i indikator maligne bolesti gušterače. Obično se javlja kod obroka, a praćeno je kašljanje, gušenjem i osjećajem kao da je hrana zapela u grlu. Često se javlja i osjećaj mučnine koji tjera na povraćanje. 

Nedavno dijagnosticiran dijabetes 

Budući da gušterača proizvodi inzulin, a pojava raka može ometati cijeli proces regulacije šećera u krvi. Zbog toga se svim pacijentima iznad 40 godina kojima je dijagnosticiran dijabetes te su dosta smršavili, da slikaju gušteraču.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Nigel 00:55 18.Ožujak 2017.

    Moja baka je zivjela zdravo.. zabolio je tebuh.. otisla lijecniku... nakon mjesec i pol agonije sa alternativom jer ne postoji komvencionalan nacin lijecenja nas je napustila na najruzniji moguci nacin. Redovite se kontrolirajte.

  • Dino_92 00:02 18.Ožujak 2017.

    Treba zato vodit zdrav život i raka neće biti :)