Znanost
25464 prikaza

Znanstvenici: Evo zašto neki ljudi stalno moraju ići mokriti

Muškarac u muškom WC-u
Thinkstock
U vožnji, kinu, na vjenčanju ili u krevetu - stalna potreba za odlaskom na WC vrlo je iritantna

Pijenje velikih količina tekućina očiti je uzrok stalnih odlazaka na WC, no postoji i čitav niz drugih okidača vrlo česte potrebe za mokrenjem. Izuzev očiglednog medicinskog razloga - upale prostate kod muškaraca ili pak mokraćnog mjehura kod žena, potrebu za mokrenjem može potaknuti i jedenje umaka od rajčice ili pak strah od važnog razgovora na poslu, piše Huffington Post.

Iako ne postoji jedinstveni broj kojim se može odrediti koliko često u danu je potrebno mokriti, dr. Neil Grafstein napominje kako bi odlazaka na toalet u tu svrhu trebalo biti od najmanje četiri dnevno do maksimalno sedam dnevno. 
Ako potreba za mokrenjem prelazi brojku od 11 puta dnevno, a da se pritom unosi dvije litre tekućine, moguće je da je riječ o određenom zdravstvenom problemu. Naime, može se raditi o sindromu pretjerano aktivnog mjehura ili nestabilnom mjehuru.

Ono što iritira mjehur jedne osobe drugoj ne mora izazvati problem, objašnjava Inderbir Gill, profesorica urologije sa Sveučilšta Južna Kalifornija. Ona navodi neke od neobičnih razloga koji ljude "tjeraju" na WC te daju stalan osjećaj punog mjehura.

  • 1. Živci - dokazano je kako stres i nervoza potiču potrebu za mokrenjem ubrzavanjem svih fizioloških procesa u tijelu. Do toga dolazi zbog preopterećenosti signala u mozgu, pa čak i kad ne trebamo stvarno ići na WC, imamo osjećaj da moramo.
  • 2. Kisela hrana - citrusno voće, sokovi kao i kiselo povrće jedan su od čestih uzroka potrebe za mokrenjem, navodi Urološka klinika u Clevelandu. Sličan efekt imaju i proizvodi od rajčice.
  • 3. Alkohol i kofein - ove supstance djeluju kao dijuretici, odnosno potiču izbacivanje vode iz organizma, kao i dodatni unos vode nakon konzumacije. Budući da ta voda negdje mora otići - piški nam se.
  • 4. Lijekovi - neke terapije, osobito one za regulaciju visokog krvnog tlaka, povećavaju potrebu za odlaskom na WC, također zbog dijuretičkog učinka.
  • 5. Začinjena hrana - nekim ljudima ljuta hrana pojačava potrebu za mokrenjem te iritira mjehur na isti način kako to čini kisela hrana.

Posljedice zadržavanja mokraće

Odrastao čovjek može zadržati pola litre mokraće u mjehuru prije nego osjeti jaku potrebu za mokrenjem. Tada tijelo šalje poruku mozgu da je vrijeme da se olakša. 

No, ako zadržavate mokraću svaki dan i vrlo često, to će vjerojatno ostaviti posljedice. Konstantno zadržavanje mokraće može oslabjeti mišiće mjehura što može dovesti do urinarne retencije ili zadržavanja mokraće. To znači da se nećete moći pomokriti do kraja i da ćete stalno imati osjećaj da morate piškiti. Zadržavanje mokraće također može dovesti i do stalnih upala mjehura. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.