Life
245 prikaza

Presuda Višeg suda: "Putin je naredio likvidaciju špijuna Litvinenka"

Vladimir Putin i Dmitrij Medvjedev
Michael Kappeler (DPA/PIXSELL)
Litvinenko je preminuo od posljedica trovanja radioaktivnim polonijem 210, za koji se pretpostavlja da mu je ubačen u čaj

Ubojstvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka u Londonu 2006. godine vjerojatno je odobrio ruski predsjednik Vladimir Putin, zaključak je istrage londonskog suda 

Litvinenko je preminuo od posljedica trovanja radioaktivnim polonijem 210, za koji se pretpostavlja da mu je ubačen u čaj.

Glavni sudac, Robert Owen naveo je u zaključku da je Putin odobrio ubojstvo, a da su likvidaciju obavili Andrej Lugovoj i Dimitrij Kovtun. Ubojstvo je bila operacija FSB-a, sljednice KGB-a, a operaciju je potpisao direktor agencije Nikolaj Patrušev.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je zaključak kao politički motiviranim progonom Putina, te su kritizirali Britance za nedostatak transparentnosti.

Litvinenkova udovica Marina je izjavila da je zadovoljna zaključkom istrage, a ona i njezin suprug su od trenutka kada je Litvinenko završio u bolnici tvrdili da je Putin odgovoran za ono što se dogodilo Litvinenku. 

"Posljednje riječi mog muža, kojima je optužio Putina, dokazane su na engleskom sudu", rekla je Marina Letvinenko novinarima okupljenima ispred Višeg suda u Londonu, javlja Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.