Life
3073 prikaza

Priče ostavljene: Doznala sam da mi je muž gay...

Razvod
Thinkstock
Mnogi homoseksualni muškarci i žene vjenčaju se za ljude suprotnog spola, a kad partneri saznaju istinu dolazi do šoka i nevjerice

Najčešće čitamo o osobama koje su odlučile priznati svijetu da preferiraju isti spol i koliko im je teško bilo odvažiti se i izaći s tim u javnost. Pogotovo se tragičnima čine priče kad je riječ o osobama koje su skupile hrabrosti to učiniti tek u odrasloj dobi, kad imaju dugogodišnje partnere ili obitelj. 

No nikad ne čujemo drugu stranu medalje, tj. što o tome mogu reći njihovi partneri koji, pretpostavljamo, nisu imali pojma o tome što se događa i što ih čeka.

"Imam osjećaj da ću zvučati kao homofob ako kažem išta o njima. Ne smatram da je hrabrost živjeti 10 do 20 godina s nekim samo kako bi ih na kraju uništili", kaže Emma koja je prije godinu dana otkrila da joj je suprug gay. 

"Oni mogu krenuti u novom smjeru i imati krasan život, dok iza sebe ostavljaju slomljenu ženu. Imate osjećaj kao da ste protratili čitav život i da nemate završetka."

Jedna od najtežih stvari za mnoge supružnike jest gledati bivšeg partnera dok mu svi nazdravljaju i prozivaju ga jako hrabrim što je napokon objavio svijetu kojih je sklonosti, iako znaju kakvu je štetu prouzrokovao kod svojih bližnjih.

Pride Zagreb | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

To je iskustvo s kojim se može poistovjetiti 43-godišnja Carol. Danas, kad je njezin bivši suprug aktivist za homoseksualna ljudska prava, ona vidi da se njega predstavlja kao inspiraciju i uzor drugima.

"Bila sam užasnuta svime time i da bi ga netko mogao smatrati uzorom nakon što je proveo cijelu našu vezu lažući sebi i meni. Za mene, tu nema ničeg čime bi se trebao ponositi. Uništio je našu obitelj time što nije mogao priznati da je gay", objašnjava Carol koja se za bivšeg supruga udala 2003. godine i s kojim ima dvoje djece.

Iako je ona, kaže, bila sretna i jako zaljubljena, danas se prisjeća da je bilo znakova da nešto nije u redu. Tako je 2009. na kompjuteru otkrila da je otvorio gay profil na nekim stranicama za izlaske, što je on objasnio time da je biseksualac koji želi biti samo s njom.

Carol priznaje da i ona možda nije željela sama sebi priznati istinu, ali se nadala da će se stvari srediti i da će njih dvoje naći način kako dalje, budući da je s njim željela provesti ostatak života. 

Kad joj je 2010. godine suprug rekao da je gay i ostavio je, mislila je da joj se raspao cijeli svijet. "Ali zatim se vratio i rekao da ćemo ostati zajedno zbog djece. Nisam znala što bih učinila, pa smo živjeli u laži sljedeće dvije godine. Svima drugima djelovali smo kao sretan par."

Ali stvari nisu funkcionirale i na kraju se se razveli. 

Carol kaže da je nakon svega bila u šoku. On se navikao na sve, ali njoj se priča odvijala jako brzo. On je danas u braku s drugim muškarcem, a ona kaže da imaju funkcionalne odnose zbog djece.

"Dugo mi je trebalo da to prebolim, jer za mene je riječ o povjerenju. Kako ikad više mogu ikome vjerovati? Ne mogu se uspoređivati s drugim muškarcima, ja sam žena, ali on je trebao biti iskren od početka."

Priznaje da bi joj bilo lakše da se radi o ženi, jer bi bar znala da je prije toga volio nju. "On kaže da me volio, ali mu ne vjerujem."

'Ovo je puno kompliciranije od obične prevare'

51-godišnji Kevin bio je u vezi sa suprugom sedam godina kad ga je ona pitala bi li mu smetalo da se prebaci u dodatnu sobicu dok ona ima novu partericu. A on nije imao pojma da je ona uopće gay.

Lezbijski par | Author: Zeljko Mrsic/PIXSELL Zeljko Mrsic/PIXSELL

"Jednog dana samo mi je prišla i pitala me: 'Bi li bilo O.K. da ja imam curu?'. Ako vas partner prevari s osobom suprotnog spola, možete se naljutiti, ali ovo je puno kompliciranije. Ona je imala te osjećaje i želje dvije godine, a da mi nije ništa rekla", prisjeća se Kevin.

Njegova je bivša supruga željela da ostanu u braku, ali on nije mogao živjeti u laži pa su se razveli. Nisu pričali otad i ona danas ima partnericu s kojom je u vezi.

Kevinov se život pak raspao i postao je suicidalan.

"Želio sam da naš brak uspije, sve sam uložio u njega u nisam želio da propadne. No osjećao sam se na kraju kao gubitnik - i kao muškarac i kao suprug. Bilo je to strašno, jako, jako strašno."

Postoje različiti razlozi zašto se ljudi odlučuju ući u heteroseksualne veze iako su gay. Možda neki nisu potpuno svjesni svojih osjećaja i nadaju se da će nestati. Ili se boje predrasuda. Neki drugi su pak zajedno godinama jer su se vjenčali u doba kad je društvo manje prihvaćalo homoseksualne parove.

Bivši velški igrač ragbija, Gareth Thomas, izjavio je da smatra da se nikad ne bi probio na vrh sportskog svijeta da je otvoreno priznao da je gay. Kad je svima objavio da voli muškarce, tvrdio je da je poricao i zatirao svoje prave osjećaj, te da je iskreno bio zaljubljen u svoju suprugu koju je volio.

Ali Carol i Kevin imaju čistu poruku za one koji su u heteroseksualnim brakovima, a misle da su možda gay.

"Morate biti iskreni prema sebi i svojem partneru, pogotovo ako su uključena i djeca. Ako niste sigurno po pitanju osobne seksualnosti i uzimate si previše vremena da odlučite što ste, samo ćete povrijediti još više ljude oko sebe. Budite iskreni o tome što ste", kaže Carol.

A Kevin dodaje: "Što prije priznate to će bolje biti za sve uključene. Možda će vam biti teško, možda će se okončati vaš brak, ali činjenica je da ne možete početi popravljati stvari dok nisu izašle na vidjelo", prenosi BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.