Life
1102 prikaza

Prljava tajna elitnog faksa: Nastao novcem trgovaca robljem

Glasgow University
Screenshot
Elitni fakultet primao je donacije od robovlasnika i trgovaca ljudima, iako su u isto vrijeme bili žestoki i predani abolicionisti

Sveučilište Glasgow dobilo je donacija u vrijednosti današnjih 199 milijuna funti, ili nešto više od milijarde i pol ukan, zarađenih trgovinom robljem kojem su se žestoko protivili, pokazuje najnovije istraživanje koje je godinu dana seciralo tisuće donacija danih sveučilištu u 18. i 19. stoljeću. 

Upravo iz tog razloga sveučilište planira otvoriti centar za istraživanje povijesti robovlasništva te memorijalni centar kako bi se odala počast onima na čijim je leđima zarađen novac od kojeg je profitiralo Sveučilište.

Istraživanje je identificiralo 16 donacija, priloga i ostavština doniranih između 1809. godine i 1937. koji su potjecali direktno od prodaje robova.

Donacije su sagradile kampuse i zgrade koje se i danas koriste, a oni koji su novac donirali trgovali su robljem u "novom svijetu", ili na tome indirektno zarađivali.

Sve u svemu, količina novca koja im je darovana je između (današnjih) 17 milijuna funti i 199 milijuna funti - ta je razlika takva jer ju je teško prilagoditi inflaciji, a i zato jer je 17 milijun funti sasvim sigurno povezano uz robove dok je maksimalna suma, od 199 milijuna, vezana uz donacije koje su preko druge ili treće ruke profitirali od ropstva.

Jedan od čelnih ljudi institucije, Sir Anton Muscatelli, rekao je kako "je važno znati je li naša škola profitirala na ropstvu na bilo koji način".

Ističe kako se sveučilište ponosilo time što nikada nisu posjedovali robove niti kupovali dobra koja su oni proizvodili, ali kako je jasno da su, usprkos tome, nehotice se okoristili bogatstvom koje je nastalo iz robovlasništva i sustava koje je to podržavalo.

"Sveučilište duboko žali radi bilo kakve vrste povezanosti sa ropstvom koje se kosi sa našom ponosnom povijesti podrške aboliciji ropstva i trgovine ljudima", rekli su iz Glasgowa.

Podcrtali su sve aktivnosti te vrste u kojima je sveučilište tijekom godina sudjelovalo - od peticije Parlamentu, počasnih diploma onima koji su zagovarali emancipaciju, poput političara Williama Wilberforcea, do toga da se kod njih obrazovao nekadašnji rob James McCune Smith, prvi ikada oslobođeni rob koji je diplomirao medicinu.

Od 1500. do 1865. milijuni su Afrikanaca transportirani preko Atlantika od strane Amerikanaca i Europljana kako bi radili na plantažama.

Većina ih je slana na Karibe, a vraćali su se u Europu s dobrima poput šećera, pamuka, kave ili duhana. Godine 1807. Velika je Britanija prolazak brodova s robovima ili bilo kakvu vrstu sudjelovanja u trgovini učinila nezakonitom.

Sličnu borbu s vlastitom prošlosti prolaze i obrazovne (i druge) institucije na američkom jugu od kojih su mnoge i direktno bile vlasnici robova i direktno profitirali na njihovom radu ili prodaji.

Postavlja se pitanje bi li taj dio prošlosti trebalo "zakopati" ili se s time obračunati poput Glasgowa što je u slučaju juga SAD-a malo kompliciranije jer neke institucije čak nose imena ili imaju spomenike moćnim robovlasnicima i donatorima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.