Life
270 prikaza

Nakon 35 godina u bijegu uhvaćen bankar povezan sa CIA-om i narko kartelima

Čovjek stoji usred polja i gleda u daljinu
Thinkstock
Michael Jon Hand je u Australiji osnovao banku, povezao se s američkom vojskom i obavještajcima, prevario štediše i investitore, te nestao

Bio je to jedan od najvećih nestanaka suvremenog doba. A on jedan od najvećih enigmi.

Usred optužbe da je njegova Nugan Hand banka uključena u krijumčarenje oružja, suradnju s velikim narkobossevima i da su prikrivali operacije za CIA-u, Amerikanac Michael Jon Hand je nestao u Australiji.

Danas, 35 godina kasnije, pronađen je u malom gradiću u Idahou, gdje je živio kao Michael Jon Fuller.

Da, sve što je promijenio je prezime, a upravo je nevjerojatno da je ovaj 73-godišnjak, uz to što je cijelo vrijeme živio pred nosom obavještajaca, konstantno koristio isti matični broj građana i surađivao s američki specijalnim postrojbama, kojima je prodavao taktičko oružje.

Michael Jon Hand | Author: Youtube Youtube

Je li Hand/Fuller jednostavno bio drzak, glup ili je cijelo vrijeme "pripadao zaštićenoj skupini, povezanoj s obavještajnim radom", pitao se australski pisac Peter Butt koji je upravo objavio knjigu 'Merchants of Menace' u kojoj je naveo Handovo skrovište.

Ranije ove godine otkriveni su dokumenti australske tajne službe u kojima je vidljivo da je Hand radio kao vojni savjetnik CIA-e dvije godine nakon svojeg nestanka, iako je CIA opovrgla te navode, a FBI nije želio komentirati slučaj. 

Prije preseljenja u Australiju, Hand je pak bio član Zelenih beretki u Vijetnamu  i CIA-in obavještajac u Laosu. Kad je došao u Australiju, 1973. godine, s bogatim playboyjem Frankom Nuganom otvorio je Nugan Hand banku, sa svega 80 dolara početnog kapitala. 

Sedam godina poslije, napustio je Australiju nakon što je Nugan pronađen mrtav u svojem Mercedesu. Tijekom istrage Nuganove smrti, Hand je priznao da je banka dužna malim i velikim investitorima ukupno 50 milijuna dolara, a iako je slučaj ubrzo zatvoren i proglašeno je da je Nugan počinio samoubojstvo, mnogi Australci nisu povjerovali u to.

Kad su štediše i australska policija krenuli u potjeru za Handom, njemu je bivši CIA-in agent osigurao krivotvorenu australsku putovnicu pomoću koje je, prerušen, 1980. godine napustio Australiju. Odletio je na Fidži pa u Kanadu, odakle je bez vize mogao prijeći u SAD.

Banka koja je mogla pokrenuti svoj mali privatni rat

Australske novine su prve u ponedjeljak reagirale na Buttovo otkriće u knjizi. Novinar australske informativne emisije '60 Minutes' snimio je Handa koji je odbio odgovoriti na njegova pitanja, kao i na sve druge upite.

William Colby | Author: Youtube Youtube

Inače, sumnje u povezanost banke s CIA-om, pojavile su se nakon Nuganove smrti.

U njegovom je novčaniku naime pronađena posjetnica Williama E. Colbyja, koji je bio direktor CIA-e od 1973. do 1976. godine, a koji je otpušten s radnog mjesta nakon što je otkriveno da je ilegalno špijunirao američke građane.

On je isto tako bio pravni savjetnik banke, a nakon Colbyja je otkriveno da on nije bio jedina osoba koja je surađivala s bankom a da je imala obavještajnu ili vojnu prošlost i zaleđe.

Nugan Hand je bio sjedište toliko generala, admirala i zloglasnih kriminalaca da su bez problema mogli pokrenuti svoj mali privatni rat.

Predsjednik banke je bio umirovljeni admiral iz američke ratne mornarice, voditelj podružnice u Manili je bio umirovljeni general vojnog zrakoplovstva, umirovljeni vojni general je vodio podržnicu u Washingtonu, a još jedan je isto činio na Havajima.

Dakle, trebali bismo povjerovati da su svi ovi ljudi bili potkovani u ekonomiji i bankarstvu?! Teško.

Nakon kolapsa banke u Australiji su počele velike istrage koje su otkrile da je banka bila uključena u pranje novca, utaju poreza, te da su kršili mnoštvo australskih bankarskih zakona. 

Jedna je istraga našla poveznicu između Handa i CIA-e, dok druga nije. Istodobno, Australci su se žalili da im FBI ne želi pomoći ni na koji način.

Od skromnih početaka do rasta globalnog magnata, Nugan Hand teško da je mogao uspjeti bez pomoći nekolicine velikana.

Poznato je da se Hand hvalio kolegama da je njegov cilj "postati glavni bankar CIA-e", a sve je izglednije da je u tome i uspio, piše Daily Beast. Naravno, zauzvrat ga je CIA i štitila tolike godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.