Life
18945 prikaza

Pse može koštati života ovih 17 ljudskih namirnica

Pas s krastavcem
Nao-Cha
Oni možda obožavaju biti stovarište ostataka hrane, ali to nije način da bezbrižno žive dug i zdrav pasji život

Velikoj većini vlasnika pasa njihovi ljubimci služe kao kante za smeće. Na bezgranično oduševljenje pasa kojima je to u mnogim slučajevima vrhunac životnih ambicija. Neki će reći da se na taj način učvršćuje i veza između psa i njegovog čovjeka, u kojoj je čovjek glavni u čoporu i najbolji lovac, koji donosi hranu skoro svaki put kad se vraća iz dućana i sličnih lovišta.

Pas zauzet jelom | Author:  Lisa Yarost Lisa Yarost

Ono što je dobro za ljude, međutim, često nije dobro i za pse. Slično vrijedi i za mačke, samo što mačke ipak drže toliko do sebe da neće požderati baš sve od ponuđenog. Zato donosimo 16 stvari koje ljudi znaju davati svojim psima, a ne samo što za njih nisu dobre, nego ih u nekim slučajevima mogu koštati života i otpremiti ravno na vječna lovišta.

1. Luk, češnjak i slične biljke sadržavaju tvari koje uništavaju crvena krvna zrnca kod pasa, a posljedice mogu biti krvarenja, hepatitis i smrt.

2. Šećer općenito nije dobar za pse jer ga njihovi organizmi nisu u stanju adekvatno metabolizirati, što može dovesti do povraćanja, proljeva, čak i šećerne bolesti, te na kraju i smrti.

Mačka jede čokoladu | Author:  Alex Goodey Alex Goodey

3. Čokolada; i psi i mačke jako su osjetljivi na teobromin koji se nalazi u svakoj čokoladi. Ali, dok čovjek taj spoj sličan kofeinu bez problema metabolizira, kod pasa i mačaka on može prouzročiti teška oštećenja živčanog sustava. Već 50 grama čokolade može ubiti psa srednje veličine.

4. Alkohol je štetan čak i ljudima. Ali, kod pasa može izazvati takve probleme da kod njih to više nije nimalo zabavno.

5. Hmelj u probavnom sustavu pasa već u malim količinama uzrokuje gubitak daha, ubrzanje pulsa i smrt. Dobro pivo je, znači, pogubna kombinacija.

6. Avokado. Neki su, znači, pokušali i to i doznali da psi i od njega dobivaju ubrzani puls i gube dah.

Fast food | Author: Youtube Youtube

7. Čips i druge slane grickalice vremenom uništavaju bubrege i želudac kod pasa. Koliko god žicali, te stvari za njih su zabranjene.

8. Grožđe; problematična je oksalna kiselina, koju neke pseće pasmine izrazito ne podnose. Uništava im bubrege i može ih ubiti.

9. Orahe i slične plodove psi također ne podnose, a lješnjaci mogu biti i posebno štetni, jer im udaraju na probavni sustav, te na bubrege. Makadamija, tzv australski orah, može biti i koban.

10. Koštuničavo voće je opasno zbog koštice kojom se pas stane zabavljati, da bi je naposljetku pregrizao, što može dovesti do začepljenja, proljeva, gušenja...

11. Lijekovi za ljude i psi; generalno ne znamo koliko su sretna kombinacija. Naši lijekovi su za ljude, njihovi su lijekovi za njih. Čak i neki bezazleni poput aspirina/andola mogu im prouzročiti teške probleme.

Pas i jagoda | Author: Youtube Youtube

12. Brokula, ali i druge vrste kupusnjača nisu preporučljive zbog plinova i nadutosti pasa.

13. Gljive? Nipošto im ne dajte gljive, jer time riskirate otkazivanje bubrega, jetre, u najboljem slučaju prolazni poremećaj krvne slike.

14. Krumpir, paradajz i ostale biljke iz skupine pomoćnica sadrže alkaloide koji su štetni po nervni sustav pasa. Kako ima svakakvih ljudi, ako tko nije znao, tu spada i kanabis.

15. Sirovo ili čak i nedovoljno skuhano svinjsko meso - ne! Psi se mogu zaraziti Aujetzkyjevim virusom koji nama ne šteti, ali kod njih uzrokuje fatalnu pseudobjesnoću.

16. Kava, čaj i slična pića koja sadrže kofein, za pse su apsolutno zabranjena. Problem je u metilksantinu, derivatu tvari iz koje se derivira i kofein, samo što pse ovaj užitak može koštati lupanja srca, povraćanja, u konačnici i života.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.