Life
1812 prikaza

Staljinove metode: Strpali ga u kavez sa psima i tražili da cinka brata

Ramzan Kadirov sa psom
Instagram
Još jednom su si Putinovi saveznici iz Čečenije uzeli za pravo da prijete bilo kakvim natruhama slobode u Rusiji

Mnogo puta se činilo kao da se Rusija vraća u najgore kameno (ili srednjovjekovno) doba. No prošli tjedan, u sjevernoj republici Komi, lokalni službenici su navodno spalili svu studentsku literaturu koja je objavljena uz pomoć Soros zaklade, koja promovira obrazovanje kao ključni dio demokracije.

Sukob između ruskog liberalnog društva i vođa Čečenije, muslimanske republike na Kavkazu, zahuktao se zbog jedne ružne objave na Twitteru.

Naime, Magomed Daudov, predsjednik čečenskog parlamenta, te ujedno i druga najznačanija osoba u republici, objavio je na Instagramu fotografiju predsjednika - Ramzana Kadirova, dok je ovaj držao svojeg režećeg psa Tarzana, ogromnog kavkaskog ovčara. Pored fotografije, Daudov je imenovao potencijalne Tarzanove žrtve, točnije nezavisne javne osobe iz Rusije.

U objavi je pisalo da Tarzana "svrbe očnjaci" i da bi rado zagrizao u nekoliko političara iz opozicije, te glavne urednike i aktiviste koje se protive vodećoj politici.

Iako ove prijetnje mogu zvučati metaforički, one su u vrlo realnom i zlosutnom kontekstu. Naime, istraga o ubojstvu bivšeg ruskog zamjenika premijera, Borisa Nemcova, pokazala je da iza svega stoje Čečeni, koji su optuženi i za mnoga druga smaknuća.

Ramzan Kadirov sa psom | Author: Instagram Instagram

Rijetko tko bi se u Rusiji suglasio da je huškanje divovskih pasa na ljude dobra ideja u bilo kojoj situaciji, no ova vrsta prijetnje udara mnoge Ruse dublje nego druge ljude.

Naime, "vojnici SS-a su koristili ovčare pri napadima na žrtve u koncentracijskim logorima, tako da je šteta što čečenski vođa koristi baš taj primjer", izjavio je ruski novinar i urednik Aleksej Venediktov.

"Nakon Nemcovljevog ubojstva, ja sam osobno Daudovovu objavu doživio kao prijetnju životu. Svjesni smo koji su stvarni razlozi koji se kriju iza ove prijetnje: čečensko vodstvo je histerično reagiralo na izvještaje koji su uslijedili nakon ubojstva vicepremijera, ali i na pitanja koja su postavljena predsjedniku Vladimiru Putinu na konferenciji za novinare", objasnio je Venediktov.

Novinari i urednici spomenuti u objavi obratili su se vlasnicima svojih medijskih kuća s molbom da im omoguće dodatnu zaštitu, te su o svemu obaviješteni policija i obavještajci. 

Zbog svega ovoga, prvi puta u povijesti suvremene Rusije, službenici iz Moskve i članovi parlamenta zatražili su da se pokrene proces protiv Kadirova i da ga se makne s njegove trenutačne pozicije.

Kadirov, koji je prošlog travnja naredio policiji da ubija službenike iz drugih dijelova Rusije, dodatno je rasplamsao vatru kad je na službenoj internetskoj stranici napisao da bi se prema protivnicima politike Vladimira Putina trebalo odnositi kao prema narodnim neprijateljima i izdajicama, što je toliko zgrozilo narod da su njegove prijetnje, ironično, pomogle u opravdavanju ruskog liberalnog građanskog društva.

Svi su zgroženi Kadirovim i njegovim riječima, te mnoge javne osobe javno objavljuju svoj stav o njemu i koliko ga se srame, piše Daily Beast.

Treba dodati da slika čečenskog vođe sa psom kojeg huška na neprijatelja, nažalost, nije nikakva novost.

Naime, 2009. godine poznata ruska aktivistica za ljudska prava - Natalia Estemirova - objavila je novinarima priču o tinejdžeru, bratu gerilca, kojem je Kadirova policija zaprijetila da će ga staviti u kavez s krvoločnim psima, kako bi dječak odao gdje mu se krije brat.

Kasnije iste godine, Estemirova je oteta i ubijena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.