Znanost
371 prikaza

Solarni avion krenuo na put oko svijeta bez ikakvog standardnog izvora goriva

Solarni avion
Youtube
S rasponom krila od 72 metra i težinom uobičajenog SUV terenca, te maksimalno jednim putnikom, Solar Impulse 2 definitivno nije nalik drugim avionima. No on nije ni krenuo na uobičajeno putovanje.

9. ožujka ovaj je smiješan mali aviončić poletio iz Abu Dhabija, krenuvši na veliku avanturu. Naime, u sljedećih pet mjeseci, švicarski zrakoplov će pokušati biti prvi avion koji je preletio svijetm, a koji u potpunosti radi na solarni pogon.

"Koji je bolji način da demonstriramo važnost ovog pionirskog, inovativnog duha nego da postignemo 'nemoguće' stvari uz pomoć obnovljivih izvora energije i da predstavimo nova rješenja za ekološke probleme?", piše na stranici projektora aviona.

André Borschberg i Bertrand Piccard | Author: Youtube Youtube

Prva verzija Solar Impulse 2 bio je prvi avion na solarnu energiju koji je letio po noći još 2009. godine. U današnju pustolovinu uputili su se, u svojstvu kapetana, André Borschberg i Bertrand Piccard, suosnivači ovog projekta, koji će se izmjenjivati na glavnom sjedalu na svakom zastavljanju tijekom leta, prenosi Mic.com.

Borschberg je završio prvu turu, 12-satni let 9. ožujka i to sve do slijetanja u Muscatu u Omanu. Avion bi trebao stati u Indiji, Kini, New Yorku i mnogim drugim mjestima prije nego li se vrati u Abu Dhabi ovog ljeta.

No piloti su spremni na sve teškoće koje ih mogu dočekati. "Suočit ćemo se s brojnim izazovima, koji će nas natjerati da pomaknemo granice tehnološkog, ljudskog i pilotskog umijeća", napisao je odvažan dvojac na svojoj stranici.

Uz to što su se na ovaj pothvat odvažili zbog avanturizma, oni žele i da letenje, koje nije baš ekološki prihvatljiv oblik transporta, postane energetski učinkovitije. "Ambicija Solar Impulse 2 je da pridoda obnovljivim izvorima energije, i da se snovi i emocije vrate u srce znanstvene avanture."

Tako što će pokazati da se može preletjeti velike udaljenosti koristeći futurističke, ekološke zrakoplove, ova dva muškarca se nadaju da će inspirirati prave promjene u avijacijskoj industriji.

A njihov stav možda uopće nije lud koliko može zvučati na prvu loptu, jer je još prošlog rujna Međunarodna agencija za energiju objavila izvještaj u kojem predviđaju da bi solarna energija mogla zamijeniti fosilna goriva, kao najveći globalni izvor električne energije, do 2050. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.