Znanost
1110 prikaza

Tinejdžer se dosjetio kako brzo, jeftino i učinkovito očistiti ocean od plastike

Ocean Cleanup
Facebook
Iako dizajn djeluje izrazito jednostavno, ono što će ova stvar činiti vrijedno je svake pohvale

2016. godine u ocean će biti ubačena najdulja plutajuća stvar na svijetu. No ne brinite, nije riječ o još jednoj super jahti ili krstarici koja će samo dodatno onečistiti more.

Radi se o 'Ocean Cleanupu', skoro dva kilometra dugačkom sustavu koji je dizajniran da skuplja i uklanja plastiku iz oceana. Tijekom dvije godine ta će stvar biti u oceanu i trebala bi riješiti probleme koje mi stvaramo desetljećima: očistiti more koje je puno plastičnog otpada. 

U osnovi je riječ o stacionaru s nizom pregrada koje će koristiti morske struje kako bi prikupile plastiku na jednom središnjem mjestu. Mnogi misle da je riječ o stvari koja će putovati morem i usput sakupljati smeće, no to nije slučaj. Ocean Cleanup će ostati na mjestu na kojem će biti ispušten. 

Ocean Cleanup | Author: Facebook Facebook

"Zašto bi se kretali kroz ocean, kad se ocean može micati kroz vas? Umjesto da prikupljamo plastiku uz pomoć brodova i mreža, Ocean Cleanup će koristiti dugačke plutajuće barijere, služeći se prirodnim strujanjem mora kako bi pasivno koncentrirao plastiku uz sebe. Gotovo sva strujanja prolaze ispod, te će kupiti sav neutralan morski život, sprječavajući usput da se životinjske vrste zapliću unutra, dok će se plastika koja je lakša od vode skupljati ispred plutajuće barijere. Velika pričvršćena barijera dizajnirana je tako da može pokriti milijune kvadratih kilometara bez da se pomakne ijedan centimetar", objašnjavaju tvorci Ocean Cleaupa.

Plan je da se Ocean Cleanup izbaci na dvije godine blizu Tsushima, otoka između Japana i Južne Koreje, nakon čega bi se sve plastično smeće koje su skupi trebalo koristiti kao alternativni izvor energije.

Nažalost, budući da oko osam milijuna tona plastike zagadi ocean svake godine, računa se da trenutačno pluta oko 5.25 trilijuna komada plastike morem.

Kraj plastičnom genocidu u moru

A zagađenje, kao što znamo, uzrokuje mnoge ekološke, ekonomske i zdravstvene probleme. Primjerice, plastika ubija više od jednog milijuna morskih ptica i 100.000 morskih sisavaca godišnje. 

Životinje koje ne uginu često pak ostaju deformirane, kao što je bio slučaj s kikiriki kornjačom, čiji je oklop deformiran nakon što se zaplela u plastični omotač six-packa

Zagađenje plastikom je, uz to, i skupo! Plastika u oceanima košta tvrtke diljem svijeta više od 13 milijardi dolara godišnje, a američka vlada troši stotine milijuna čisteći obalu. 

Uklanjanje plastičnog otpada iz oceana velika je i dugogodišnja borba, koja se nije pokazala naročito uspješnom. Srećom, Ocean Cleanup to bi trebao promijeniti, jer uz to što nije skup, učinkovit je i ne ubija morski život.

Pretpostavlja se da bi trebao ukloniti polovicu plastike iz Tihog oceana u svega deset godina, uz 33 puta manje troškove od dosad korištenih metoda čišćenja, a to će učiniti 7.900 puta brže od klasičnih metoda koje uključuju brodove i mreže.

Ocean Cleanup | Author: Facebook Facebook

Inače, osoba koja stoji iza Ocean Cleanupa je mladić koji je bio tek tinejdžer kad se dosjetio ovog oblika čišćenja. Boyan Slat, danas dvadesetogodišnjak, 2011. godine ronio je po Grčkoj i ostao šokiran s količinom plastike na koju je naišao u moru, piše Upworthy

Umjesto da čeka da se netko primi posla, smislio je ideju koju je prezentirao 2012. godine. 2013. je počeo rukovoditi međunarodnom ekipom od 100 inženjera i znanstvenika, a u 2014. prikupili su 2.2 milijuna dolara. 

Za manje od godinu dana vidjet ćemo koliko točno brzo možemo očistiti oceane, a dotad - držimo fige da sve prođe po planu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.