Life
420 prikaza

Puhovski: "Svastika na Poljudu odgovara SDP-u, ali ne i HDZ-u"

Kvalifikacijska utakmice Italija - Hrvatska za odlazak na Europsko prvenstvo
Goran Stanzl (PIXSELL)
Stručnjaci se slažu da se Zakon o navijačima mora početi oštrije provoditi, te huligane kažnjavati bez milosti

Zakon o navijačima iz 2010. koji je trebao sprječavati ili oštro sankcionirati scenarije poput ovog na Poljudu ili se ne provodi ili je preblag. Ekscesa je sve više, a na kraju danak plaćaju istinski navijači. 

Na poljudskom travnjaku preko noći iscrtan je kukasti križ | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

"Bila sam meta huligana kada sam inzistirala na rigoroznim kaznama koje sam htjela uvrstiti u Zakon o navijačima. Ondje danas nema oštrih mjera za koje sam se zalagala. Između ostalog sam htjela da se onima koji naprave nerede na stadionu oduzmu putovnice odnosno da im se onemogući napuštanje zemlje i to na licu mjesta. Tražila sam da se unese obavezno prisudstvo suca na utakmici koji bi odmah mogao izricati kaznu, a ne da se ona zbog dugotrajnosti postupaka totalno ublaži. Paralelno sam predlagala da se radi s budućim odnosno mladim navijačima, da ih se educira i usmjeri na pravi put. Ovih ključnih stvari nema u zakonu jer su napravili sve da se zakon svede na razinu kamilice. Zato danas HNS plaća danak. Opet će stradati proračun i žao mi je ovih u HNS-u jer oni se protiv huligana ne mogu sami boriti", kaže nam Đurđa Adlešić, bivša potpredsjednica Vlade koju se nazivalo pogrdnim imenima i o kojoj su širili neumjesne transparente po tribinama u vrijeme donošenja Zakona.

Dodaje kako su postepeno ublažavali zakon pa je primjerice umjesto zabrane unosa alkohola na stadion ispalo da se može 'unijeti pivica, dvije". Prisjetila se i na koga se ugledala radeći na Zakonu.

"Uzor mi je bio engleski model. Sjećam se utakmice na Wembleyu gdje je naš navijač istrčao na teren i poljubio jednog od nogometaša. Istog trena sve kamere su otišle u zrak, a škljocanja fotoaparata su utihnula. Ni retka nije bilo u medijima o tome i dotični nije ispao heroj kakvim se nadao da će biti. Kod nas ne moramo pričati što bi se dogodilo, a takvim stvarima se oni hrane. To je jedna kultura ponašanja od koje je Hrvatska još jako daleko. Bez suradnje policije, medija, saveza i pravosuđa, nećemo se maknuti s mrtve točke. Kazne moraju biti oštre i bez milosti", dodaje Adlešić. 

Upravo navijačka kultura koju spominje posljedica je opće (ne)kulture koja vlada u narodu.

Navijači | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

"Ovo je kulminacija opće niske razine komunikacije u hrvatskom društvu. S jedne strane imamo vlast i oporbu koja komunicira na niskoj razini s tim da je njihova komunikacija još socijalno prihvatljiva. No niže obrazovane marginalne skupine, pa i navijači taj obrazac su pojednostavile i lišile ga bilo kakve pristojnosti. Zato im je ponašanje dno dna", pojašnjava psiholog Josip Burušić. 

Neprihvatljivim smatra da bi se itko za isticanje svastike mogao pravdati da je htio samo nešto isprovocirati.

"Nitko zdrave pameti ne može reći da ne zna što kukasti križ znači i da to nije simbolika jednog od najvećih zala. Ima granica ispod koje se ne ide ni u privatnom ni u javnom životu. Ne postoji ni država ni sustav koji bi takvo ponašanje svelo pod normalno. Kod nas je opća razina javnog ponašanja na niskim granama. Političari se razgovaraju kao klošari. Ni oni se ne mogu usporediti s civiliziranim društvom, a takvo ponašanje prati ekskomunistička društva pa su nama slični Poljaci, Mađari, Srbi...", kaže Burušić. 

Smatra da su u zabludi svi koji misle da se ovaj problem može riješiti u mjesec, dva.

"Provođenje bilo kakvog društvenog programa pogotovo intervencije ovog opsega ponašanja zahtjeva barem jedno desetljeće", zaključio je psiholog. 

Iz navijačkih redova pak smatraju da je Zakon o navijačima dobar, te da se nešto mora pod hitno napraviti.

Navijači | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

"Bio sam u grupi koji je s gospođa Adlešić razgovarala o izmjenama Zakona. Mislim da je Zakon dobar. Ipak prijedlozi vezani za oštrije sankcioniranje huligana nisu prošli jer su protiv njih bili mnogi sociolozi kao i gospodin Čičak. Bilo bi dobro da jesu jer opet ćemo imati nerede i bit će kritična situacija na Malti. Ondje je  malo policije, stadion nije na visokoj razini osiguranja i veliki broj huligana se sprema ići tamo. Represivni aparat mora nešto napraviti", upozorava predsjednik udruge Uvijek vjerni Kruno Grlević. 

Komentirao je i kukasti križ na Poljudu.

"Naša je udruga osudila ovakav čin. Očito je da to nije imalo nikakvu ideološku podlogu nego se isključivo radilo o udaru na HNS. To je poruka određenih grupacija o tome što misle o HNS-u i cilj im je bio napraviti štetu. Da su procjenili da bi zvijezda za HNS bila veća šteta onda bi napravili zvijezdu, a ne kukasti križ. Najveći gubitnici u ovoj priči su navijači koji prate reprezentaciju. Oni su žrtve rata koji traje godinama, a da s tim nemaju veze", zaključuje Grlević. 

No zbog čega sve dosadašnje vlade dozvoljavaju da se sramotna slika o Hrvatskoj širi svijetom pojašnjava politolog Žarko Puhovski.

"Sve vlade do sada su tolerirale činjenicu da je HNS pokazivao simpatije spram ustaša, od toga da je predsjednik bio na grobu Ante Pavelića nadalje. U cijeloj priči najgore se ponaša Kovač koji je odbijao komentirati istup Šimunića, a sada se nije ni oglasio. Milanovićeva Vlada živi od svjetonazorskih sukoba jer to im je sve za što se trenutno mogu držati. Njima ovakvi sukobi odgovaraju, no HDZ-u ne jer se našao u defenzivnoj poziciji. Koliko im to nepogoduje najbolje govore izjave Jandrokovića da bi se ovakvim stvarima trebale pozabaviti tajne službe. Aktualni Zakon o navijačima ne bi trebalo postrožiti, bilo bi dovoljno da se provodi", kaže Puhovski.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 15:31 21.Lipanj 2015.

    Ne mogu se složiti sa gospodinom Puhovski,jer nikome ne bi trebalo to odgovarati,nikome.To nije dobro i ne vidim način kako to iskorijeniti.