Life
12019 prikaza

Put bez povratka: Evo zašto su odabrali baš Lajku

Prvi pas u svemiru
Wikimedia Commons
"Zamolila sam je da mi oprosti i pomilovala po glavi posljednji put"

Pri svemirskoj utrci između Sovjeta i Amerikanaca svaka minuta je značila, a koliko god su bili motivirani međusobnom konkurencijom, znanstvenici su prije slanja ljudi u svemir morali provjeriti jesu li takav put živa bića uopće u stanju preživjeti. Stoga su, umjesto čovjeka, prvo odlučili poslati psa - i to na ono što su znali da će biti put s kojeg se nikad neće vratiti.

U jeku svemirske utrke, Sovjeti su 3. studenog 1957. godine u svemir lansirali prvo živo biće - mješanku Lajku, koja je tragično uginula istog dana. 

Preživjela je rusku zimu

Sputnjik 2 lansiran je manje od mjesec dana nakon što su Rusi lansirali prvi umjetni satelit Sputnjik 1.  Nikita Hruščov tražio je od svojih inženjera novi spektakl nakon lansiranja prvog satelita i tada je pala odluka da će u orbitu lansirati životinju. Prije Lajke bilo je nekoliko pokušaja s drugim psima, no samo u svrhu prikupljanja podataka o snalaženju u bezgravitacijskom stanju. 

Tri godine staru mješanku našli su na moskovskim ulicama. Moskovske zime i glad bili su razlog zbog kojeg su znanstvenici mislili da bi pas mogao podnijeti ekstremne uvjete.

Zašto baš Lajka

Uz nju, pripreme za let su prolazili još i psi Albina i Muška, ali Lajku su odabrali iz nekoliko razloga, objašnjava ruska biologinja Alilija Kotovskaja, koja je bila i ponosna Lajkina trenerica.

Da bi se psi prilagodili na boravak u kapsuli dugačkoj samo 80 centimetara, Kotovskaja ih je svaki dan premještala u sve manje i manje kaveze, a morali su proći i test s centrifugom koja je simulirala snagu i buku lansiranja satelita.

Prvi pas u svemiru | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Od svih drugih kandidata, upravo je Lajka bila najbolja na svim testovima, a njezina prilagodljivost postala je njeno prokletstvo, piše Listverse.

- Dobro je bilo što je ženka, jer pri mokrenju nije morala dizati nogu, pa je samim time zauzimala i manje mjesta. Općenito, bila je mala i prilagodljiva, a u korist joj je išlo što brzo uči - objasnila je Kotovskaja.

Osim toga, Sovjetima se svidjelo što je Lajka fotogenična te je imala znatiželjan pogled iz kojeg kao da se mogla iščitati inteligencija i dobrota, a i samo njeno ime nosilo je simboliku. Naime, Lajka znači lavež, a Sovjeti su doista namjeravali "zalajati" na bahate Amerikance.

Znali su da će umrijeti

- Nije postojalo načina da Lajku vratimo natrag i znali smo da će umrijeti, pa su se večer prije misije svi članovi ekipe došli oprostiti s dragom Lajkom - priča Kotovskaja.

No, ovo je bila misija u kojoj je smrt bila jedini ishod. Očekivalo se da će Lajka uginuti, a Sputnjik 2 nisu ni planirali vratiti nazad. Lajku su tri dana uoči lansiranja stavili u kapsulu u kojoj je mogla samo sjesti ili leći. 

Tijekom polijetanja Lajkino se srce jako ubrzalo, a tek poslije tri sata se vratilo u normalu. Onda je, odjednom, tijekom devetog kruga oko Zemlje, temperatura u kapsuli narasla do 40-ak Celzijusa. Razlog je bila premala izoliranost od sunčevih zraka.

Sputnjik 2 je nakon lansiranja ušao u orbitu i misija je proglašena uspješnom, a Sovjeti su tvrdili tada i kako bi Lajku mogli spustiti padobranom. No, tijekom leta se odlomio dio termalne izolacije. Senzori na psu pokazali su kako joj je puls bio tri puta veći od normalnog i smirivanje pulsa trajalo joj je tri puta duže od onog pri testovima na zemlji

Lagali su javnost

Prvi pas u svemiru | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lajka je bila žrtvovana kako bi testirali sigurnost svemirskih letova za ljude, a tek 2002. otkriveno je kako je stvarno uginula i koliko je dugo preživjela. Godinama su Rusi tvrdili kako je Lajka bezbolno uginula u orbiti nakon nekoliko dana leta. Čak su i planirali uspavati Lajku nakon tjedan dana testiranja. 

No, senzori su već pet do sedam sati nakon lansiranja pokazivali da nema znakova života, otkrio je 2002. Dimitrij Malašenkov, jedan od znanstvenika koji je radio na Sputnjiku 2.

Žao nam je zbog onog što smo napravili...

Dok je letjelica bila u četvrtoj orbiti oko Zemlje, znanstvenicima je bilo jasno da je Lajka uginula od stresa i visoke temperature. Malašenkov je rekao kako se pokazalo da je u tako kratkom vremenu bilo nemoguće realizirati pouzdan sustav kontrole temperature. 

S Lajkom je radio i znanstvenik Oleg Gazenko koji je 1998. rekao kako mu je žao zbog njezine smrti. Izjavio je kako je rad sa životinjama za sve bio oblik patnje jer su se prema njima ponašali kao prema bebama koje ne mogu pričati. 

- Kako vrijeme prolazi, sve više žalim zbog te misije. Nismo trebali to napraviti. Iz misije nismo naučili dovoljno da bi opravdali ubojstvo psa - rekao je Gazenko. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 14:52 02.Studeni 2017.

    Lajka nije imala sreću, lutalica i na kraju žrtvovana. Žao mi je Lajke.