Life
8475 prikaza

Putinova arktička vojna baza na -50°C

Vojna baza Ruske vojske "Arktička djetelina", Zemlja Franje Josipa
1/9
mil.ru
U stanju je sasvim autonomno funkcionirati 18 mjeseci sa 250 vojnika, protuzračnom obranom...

Rusko ministarstvo obrane objavilo je slike svoje najsjevernije stalne vojne baze "Arktička djetelina", očito upravo dovršene. Riječ je o vojnoj instalaciji koja se nalazi na otoku Kotelny u arktičkom arhipelagu Zemlja Franje Josipa, čak 4300 kilometara sjeverno od Moskve. Prema projektu, baza sadrži smještaj za 250 vojnika i opremljena je projektilima za protuzračnu obranu.

Za vrijeme SSSR-a vojska je imala svoje radarske instalacije i piste za slijetanje vojnih letjelica, kao i protuzračnu i protumornaričku obranu. Sve to Rusija posljednjih godina ubrzano popravlja i modernizira. Ruska vojska ustrojila je dvije posebne arktičke brigade, planira uskoro i treću, kao i posebnu obalnu obrambenu diviziju. "Arktička djetelina" obuhvaća 14.000 metara četvornih korisnog prostora, u stanju je potpuno autonomno funkcionirati 18 mjeseci, sve u uvjetima polarne zime i temperaturama i ispod 50°C.

Knjižnica, restoran, koncertna i kino dvorana, gimnastička dvorana, bolnica, atrij, staklenik, spavaonice samo su dio onoga što je vojnicima na raspolaganju. 2014. ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio je da njegova zemlja planira na Arktiku, "kako bi štitila svoje interese i sjevernu granicu", izgraditi 13 zrakoplovnih pista, 10 radarskih postaja i komandne centre.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.