Life
942 prikaza

Radite li s psihopatom? Ovi znakovi će ga otkriti

Poslovni čovjek stoji samouvjereno
Thinkstock
Budući da su mnogi psihopati uspješni ljudi, nije pretjerano teško otkriti ih, ako znate na što trebate pripaziti

Psihopatiju nije lako definirati, no većina psihologa gleda na nju kao na poremećaj osobnosti kojeg karakterizira površni šarm praćen s dubokom neiskrenošću i slabim kontroliranjem ponašanja.

Prema nekim procjenama, psihopati čine jedan posto stanovništva, a zbog razloga koji još nije do kraja objašnjen, većinom zahvaća muškarce.

Doduše, ta brojka ne obuhvaća osobe s nekom razinom psihopatije, no i tako su tek "potpuni psihopati" skloniji počiniti zločine, iako je manjima među njima u stvari nasilna.

Treba istaknuti i da se većina istraživanja na psihopatima vodila u zatvoru, u kojima završe neuspješni individualci, tj. osuđeni zločinci, a mnogi psihopati su izrazito uspješni i nisu ni blizu zatvorske ćelije. Dapače, mnogi su vrlo uspješni poslovni ljudi.

Psihopati su nalik hibridnim stvorenjima, jer se često prikazuju kao normalni ljudi, kako bi prikrili svoju siromašnu emocionalnu stranu. Oni su šarmantni, sebični, neiskreni, nepošteni, ne poznaju osjećaj krivice i bešćutni su ljudi koji vode besciljne živote bez stvaranja dubokih međuljudskih veza.

Često se bave politikom, ekonomijom, rade kao policajci, vatrogasci, vojnici ili se bave ekstremnim sportovima.

Najlakše ih je uočiti po tome što su odvažni i šarmantni. Ne libe se fizičkog preuzimanja rizika i emocionalno su otporni na različite pritiske i stres.

Njihova odvažnost je obično umjereno povezana s impulzivnim junačkim ponašanjem, tj. skloni su isticanju u kriznim situacijama, kad ostaju "hladne glave". To im pak olakšava uspon do vodećih pozicija na poslu.

Psihopati mogu pokazivati različite osobine svojeg stanja, no primijetit ćete da ih krasi visoko samopouzdanje i da im je uvijek potrebna stimulacija. Impulzivni su i patološki lažu, te posjeduju veliku potrebu za manipulacijom drugima, dok ne osjećaju kajanje i empatiju.

Oni su one osobe koje vam djeluju intrigantno, iako ne možete točno reći zašto.

Skloni su čestom mijenjanju mišljenja, kako bi se svidjeli drugima, a budući da sami ne osjećaju mnoge emocije, naučili su kako ih izvrsno oponašati, u čemu će ponekad čak i pretjerati, piše Daily Mail.

Oni djeluju superiorno i svatko može nasjesti na njihove trikove, pa ako shvatite da se i vama to dogodilo, ne brinite, jer niste ni prvi ni posljednji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.