Life
343 prikaza

Razlog zbog kojeg hipsteri puštaju bradu uopće nije hipsterski

Dizajner Riccardo Cavallin Sartori
Paolo Diletto/DPA/PIXSELL
Istraživanje primata pokazalo je što tjera moderne muškarce da kažu ne brijanju

Znanstvenici tvrde da su riješili jedan od najvećih misterija modernog doba: zašto toliko muškaraca pušta bradu. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta zapadne Australije otkrili su da je odgovor sljedeći: zato da bi djelovali dominantnije pored drugih muškaraca, ali i da bi privukli više žena.

U radu objavljenom u časopisu 'Evolution and Human Behaviour', dr. Cyril Grueter je objasnio da je s kolegama istraživao teoriju da u velikim društvima muški primati razvijaju obilježja uz koja pokušavaju postati privlačniji ženskim pripadnicama.

Orangutani su tako razvili upadljivo velike obraze, rilo majmuni izrazito velike nosove, majmuni prćastog nosa velike usne, a ljudi – brade.

Znanstvenici su istraživali 154 vrsta primata, te su otkrili da se skloniji obilježjima bili mužjaci onih vrsta kod kojih su bili uobičajeni društveni i fizički konflikti, te gdje je bilo ograničeno individualno prepoznavanje. Drugim riječima, što je društvo bilo veće i napućenije, postojala je veća konkurencija i mužjaci/muškarci su se željeli više istaknuti u masi.

Hipsteri postaju nova snaga ekonomije | Author: Thinkstock Thinkstock

Moderni muškarci trebaju se dokazati među tisućama suparnika, pa su s vremenom počeli shvaćati da bi svježe obrijan izgled mogao odbiti žene koje su većinom prirodno privučene naizgled snažnijim muškarcima. A može li muškarac djelovati snažnije i sposobnije (bar u prirodnim uvjetima) nego ako pusti bradu?!

"Kad živite u malim grupama gdje vas svi poznaju, nema potrebe da se dokazujete takvim posebnim obilježjima. No u velikim grupama, gdje su individualci okruženi strancima, trebamo moći u trenutku procijeniti nečiju snagu i kvalitetu, a tu onda slijede različita obilježja poput brade, tetovaža, nakita ili skupocjenosti", objašnjava dr. Grueter.

Iako brade na muškarcima nisu nikakva novost, jer su kroz povijest postojale faze kad su bile popularne, mnogima su danas smiješne jer ih često nose muškarci koji su naizgled, povijesno gledajući, najmanje muževni i snažni.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.