Tehno
27359 prikaza

Pogledajte novu raketu kojom su gađali Siriju

JASSM raketa
U.S. Air Force
Snažne rakete precizno pogađaju ciljeve a razvija se i njihova mogućnost uništavanja brodova

Tijekom napada na sirijska postrojenja kemijskog oružja privi puta su korištene JASSM rakete (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range). Oružje, jedno od američkih najnaprednijih, trenutačno prolazi fazu modifikacije kako bi mogle pogoditi i ciljeve na moru

Prilikom sirijskih napada upotrebljeno je 57 raketa, svaka opremljena polu-tonskom visoko eksplozivnom bojnom glavom. Unatoč ruskim tvrdnjama, čini se kako je svaka pogodila svoju metu i nanijela veliku štetu sirijskom programu kemijskog oružja koje je upotrebljeno i u posljednjim napadu na civile. 

19 JASSM raketa pogodilo je istraživački razvojni centar u Barzahu. Unatoč čestim američkim zračnim akcijama iznad Sirije, Iraka, Afganistana i Libije, rakete nikada nisu korištene u borbi. Za njih do sada nije bilo potrebe jer su protuzračne mogućnosti spomenutih zemalja bile slabe, piše Popular Mechanics.

AGM - 158 JASSM izvorno je bio program američkih snaga za razvoj malo vidljivih raketa koje mogu prodrijeti u snažno branjeni neprijateljski zračni prostor i uništiti ciljeve velike vrijednosti. Neprikladni zrakoplovi, letovi na niskoj nadmorskoj visini i sposobnost letenja oko poznatih područja neprijateljske obrane, učinili su JASSM oružjem "jednog dana" sa sposobnošću da mete napadne prvog dana akcije, prije uništenja protuzračne obrane. 

Avioni B-1, B-2, B-52H, F-15E, i F-16 mogu nositi ove rakete, a neki čak i više od 20 njih. Iako je SAD upotrijebio dva aviona B-1 za vrijeme napada, mogao je upotrijebiti samo jednog bombardera. Vrlo lako cijeli napad moglo je odraditi pet takvih aviona. 

Originalna verzija JASSM-a prvi je put letjela 1999. godine, a od 2003. godine smatra se operativnom. 

Pokreće ju turbojet motor Teledyne Technologies J402 koji je raketni sustav pogurnuo do supersoničnih brzina za udaljenosti više od 300 km. Bojna glava može prodrijeti i do podzemnih ili betonskih konstrukcija i tako omogućiti eksploziji pogađanje vrlo vrijednih ciljeva kao što je oružje, kemijski otrovi ili ostale stvari koje se skrivaju na ovaj način. 

Lansiranje raketa na Siriju Opasnost posvuda Top News Trumpova omiljena oružja za napad na Assada

Raketa putuje po unaprijed isplaniranom putu što joj omogućuje da sakrije svoju putanju koristeći prirodne posebnosti, kao što su planine, doline i sl. Uz pomoć GPS-a može izbjeći već poznate lokacije obrane. Kada se približi meti uključuje infracrvene senzore koji detaljno prepoznaju metu. No sama raketa zahtjeva i poseban zrakoplov kao što je AGM-158B JASSM-ER koji može letjeti više od 800 km, a sigurnost održava dobro opremljen raketama i na krilima. 

Ubrzani razvoj kineske i ruske mornarice kao i manjak američke obrane na području raketnih brodova, ubrzali su razvoj ove raketa u pravog "ubojicu brodova". Upravo takav projektiv AGM-158C Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) ima mogućnost prepoznavanja brodske neprijateljske obrane i nadlijetanja kako bi precizno pogodili metu. Može i koordinirati masovni napad u kojem veliki broj raketa napada metu iz različitih smjerova kako bi se onemogućio neprijateljsku obranu.

Upotrebljavati će se u napadima sa B-1 bombarderima koji će moći prenijeti 24 rakete, te sa lovcem F/A-18 Super Hornet. 

Zbog sofisticirane prirode ovih raketa uz serije AGM-158, koja uključuje JASSM, JASSM-ER, i LRASM, vrlo vjerojatno neće biti često u upotrebi. Njihova upotreba bit će znak da se nešto jako loše događa, a to se, nadamo se, neće nikad dogoditi.     

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • magarac 19:49 24.Travanj 2018.

    Njihova upotreba bit će znak da se nešto jako loše događa - jutros sam usto na lijevu nogu - i ništa se nije desilo - hvala bogu

  • Wally55 11:21 24.Travanj 2018.

    Hahaha tako ti je to kad citas propagandu zapada,,gdje su mrtvi???Gdje su snimke "pogodjenih ciljeva?Drugo koja postrojenja za proizvodnju otrova kad je medjunarodna komisija unistila sve prije par god.?Pamet u glavu i vagaj malo, citaj malo ruske malo zapadne izvore ... prikaži još!re pa nadji neku sredinu ,ne vjeruj slijepo zapadnoj stampi jer lazu i to mnogo vise od drugih

  • Ichiban 21:51 21.Travanj 2018.

    Kaj je ovo plaćeni članak? I akcija na sirijska tzv. kemijska postrojenja je bila pušiona!