Life
2525 prikaza

Sad je žena i prvi put je snimio kampanju za žensko rublje

Andreja Pejic
Instagram
Modeli zapravo imaju kulturološku ulogu - preko njih konceptualiziramo vlastite ideje o ljepoti, prirodi ljepote i samima sebi

Andreju Pejić prepoznaju i oni kojima moda nije prva na listi prioriteta. Plavuša ledenog pogleda s dugim nogama, gotovo arhetipski supermodel. No, Pejić je, i to ne samo modno, prošla dug put transformacije, lomila je mnogo kalupa i suočila se sa mnogo predrasuda.

Druga generacija Australke iz Bosne Pejić je rođena kao Andrej Pejić. Iako joj je internacionalna karijera i više no uspješna, nikada se nije snašla u australskoj modnoj industriji.

Andreja Pejic | Author: Instagram Instagram

"Ne mogu reći da sam puno radila u Australiji, i da budem posve iskrena to me malo boli jer je Australija moj dom", kaže Pejić i nadodaje kako nikada nije bila prihvaćena kao ostale australske manekenke "ali to vam je tako kad ste drugačiji, a ja jesam malo drugačija".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sneak peak...

A post shared by Andreja Pejic (@andrejapejic) on

"Ne šokira to čuti", piše kolumnistica Guardiana koja je jedno vrijeme radila kao model u Australiji, aboriđinskog podrijetla.

"Nikada se nismo maknuli dalje od mršave plavuše koja, eto, dominira našom kulturom ljepote. Prve godine moje karijere bile su obilježene silnim čekanjima na kastinzima gdje bi čekala onaj poziv iz "grižnje savjesti" da se bar pravimo da ćemo smeđoj djevojci dati posao iako se to nikada na kraju ne i desilo. U zadnje dvije godine diverzitet i različitost je porasla za barem 80 posto", kaže autorica.

Zato je odlično čuti i da je jedan brend donjeg rublja napokon angažirao Pejić za svoju novu liniju. Ovo je za nju tek druga kampanja za donje rublje, a ovako dobar angažman znači da neće biti posljednji.

Modeli, iako imaju reputaciju da su praznoglavi i nepotrebni te biljeg društva opsjednutog izgledom, zapravo imaju kulturološku ulogu. Preko njih konceptualiziramo vlastite ideje o ljepoti, prirodi ljepote i samima sebi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Girl with a phone

A post shared by Andreja Pejic (@andrejapejic) on

"Moda mora biti "uštekana" u svijet i pratiti što se dešava u svijetu", kaže Pejić i priznaje da se nada kako će biti idol mladim transrodnim osobama.

"Nadam se da će mladi ljudi skupiti nešto hrabrosti iz ovog što sam napravila. Bilo je teško odrastati različito, a posebno trans", kaže.

Ipak, Pejić je racionalna i ne pati od deluzija veličine kada je o modi riječ. Zna da je to samo jedan mali kotačić u konstrukciji promjene i napretka društva.

"Uvijek sam bila jako strpljiva, i samo želim nastaviti sa svojim poslom i nastaviti inspirirati", kaže.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🦄

A post shared by Andreja Pejic (@andrejapejic) on

Ono što je jasno jest da je i modna industrija, koja se bazira na profitu, shvatila kako se više ne obraćaju samo publici koja želi vidjeti bijele, mršave i cisgender osobe.

Moda, kaže Pejić, može zaobići staromodne društvene hijerarhije koje simplificiraju ono što vidimo kao ljepotu.

"Puno važnije od toga da ste ekstra mršavi jest da uđete u sobu i netko pomisli, wow, ova je osoba posebna", kaže Pejić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.