Life
172 prikaza

Savršene vježbe za one dane kad ste preumorni za vježbanje

Cura vježba u teretani
Thinkstock
Kad ste preumorni da bi se digli s trosjeda i otišli na zahod, sjetite se da pravilna fizička aktivnost može učiniti čuda i za vaš umor

Ponekad kad imate osjećaj da imate najmanje energije, ono što vam treba je ono čega se najviše grozite: vježbanje! 

Da, iako vam može teško pasti i sama pomisao na vježbanje, znajte da će vas pravilan izbor vježbi "napuniti" energijom, a evo tri najbolje za one dane kad ste najumorniji, piše Huffington Post.

Nakon što ste cijeli dan proveli sjedeći

Vježbe visokog intenziteta u intervalima su vaš savršen izbor. Primjerice, jako pedalirajte 30 sekundi, nakon čega odmarajte četiri minute, pa sve ponovite osam puta.

Mnoga istraživanja su pokazala da čak i umjereno intenzivan trening može "pojačati" energiju više nego da ste legli i odmorili se. Ispitanici jednog istraživanja su otkrili da su bili energičniji nakon vježbanja nego nakon što su pojeli čokoladicu. 

Znanstvenici vjeruju da vježbanje podiže razinu jednog ili više neurotransmitera odgovornih za poboljšanje energije (poput dopamina ili serotonina), pa nam zato vježbanje godi.

Nakon što ste sjedili cijeli dan, svakog dana, mjesecima

Pozovite prijatelja da vam se pridruži u malo bržoj 30-minutnoj šetnji.

Nije nimalo čudno da ljudi koji redovito vježbaju imaju više energije od onih koji to uopće ne čine. Ne znamo točno zašto je tako, ali i brzo hodanje (pa i bilo kakva šetnja, ako se inače uopće ne krećete), može napraviti veliku razliku, a ima i najmanje šanse za ozljede, pa mu se slobodno prepustite.

Nakon što ste previše vježbali

Pokušajte s nečim što će vas pokrenuti lagano, ali ne i nužno iscrpiti, preznojiti ili uzrokovati da se onesvijestite. Probajte se igrati s frizbijem ili psom, odite na laganu jogu ili se biciklom odvezite u obližnje kino.

Previše treniranja obično prati nedovoljno vremena za oporavak, pa ima više šanse da se ozlijedite. No unatoč tome što većina nas misli, najbolji odmor je na svjetlosti, ne spavajući nego se baveći nekom laganom aktivnosti koja će potaknuti rad cirkulacije. Ako na taj način pokrenete krv, bolje ćete se oporaviti, vaše tijelo će primiti više hranjivih tvari i vaši će mišići brže zacijeliti nego da ste ležali ispred TV-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.