Life
4190 prikaza

Sin pobio cijelu obitelj, a otac ga ipak spašava

Ilustracija prikazuje injekciju, cjepivo, lijek...
Thinkstock
Jedini preživjeli iz napada je otac koji se bori da njegovog sina ne smaknu smrtonosnom injekcijom

Teksašanin Thomas Whitaker tog je dana, navodno, slavio diplomu pa je pozvao roditelje na večeru. Znao je međutim da će ih pri povratku kući dočekati njegov pomagač Chris Brashear koji ih treba ubiti ukradenom puškom.

Četveročlana obitelj se vratila kući kad je Thomas ocu rekao da mora iz drugog automobila pokupiti mobitel te da će ući u kuću za nekoliko minuta. Mlađi brat Kevin otvorio je vrata kuće koju je Brashear u međuvremenu uneredio kako bi izgledala kao da je opljačkana. Studenta prve godine fakulteta upucao je u prsa, kao i njegovu majku Triciu koja je u kuću ušla nakon sina. Otac Kent je dobio metak u rame i jedva preživio, a i naručitelj ubojstva, Thomas, je dao da ga prijatelj upuca u ruku kako ne bi bio sumnjiv.

Nakon što se Kent osvjestio u bolnici, te shvatio da je ostao bez supruge i sina, borio se s mislima kako bi se volio nasilno osvetiti maskiranom pljačkašu. 

- Tražio sam pomoć od Boga. I tada se dogodila najčudnija stvar na svijetu, obuzeo me neki osjećaj topline. To je trajalo nekoliko sekundi i kao da je ispralo želju za osvetom i mržnjom. Nije mi bilo jasno zašto bi Bog to učinio. Kada su mi kroz nekoliko dana rekli da je moj sin Thomas vjerojatno iza ubojstava, bilo mi je jasno zašto se to dogodilo - kaže Kent o opraštanju. 

Kum Veljko i otac Ivo Komšić s odvjetnikom Veljkom Miljevićem trikovima do slobode Life Zašto se tata Komšić sad sjetio sina proglasiti ludim

Thomas je pobjegao u Meksiko gdje je godinu dana živio pod imenom Rudy Ríos. Iza ubojstava, tvrdi otac, stoji mentalna bolest, dok su stručnjaci ustvrdili kako se razmaženi Thomas htio dočepati nasljedstva.

Psihološka evaluacija iz 2009. navodi da je mladić iz bogate obitelji bio zatrpan poklonima - roditelji su mu platili tri najskuplje lokalne škole, dobio je tri skupocjena automobila, rolex i zakladu. I njegova je diploma bila lažan povod jer se Thomas, pokazuju dokumenti, nije maknuo s prve godine fakulteta.

Na sudu je mladić tvrdio da nije bila riječ o novcu te da nije niti znao koliko iznosi bogatstvo njegovih roditelja, a to tvrdi i otac.

- Preuveličavali su priču o mom bogatstvu jer im je to bila dobra karta za suđenje - kaže Kent iako se dokazi o darovima ne mogu opovrgnuti.

Danas 38-godišnjak treba biti smaknut 22. veljače protiv čega se svesrdno bori njegov otac koji je tijekom godina napisao hit knjigu "Murder by Family" o 'nevjerojatnoj priči o sinovljevoj izdaji i očevom oprostu'.

- Vidio sam previše ubijanja, ne želim da i on umire pred mojim očima. Znam, siguran sam da Tricia i Kevin ne bi voljeli da i on umre. Ne mogu zamisliti da posljednji živi član moje porodice umre. Je li državi važnije ubiti Thomasa Whitakera, ili spasiti Kenta Whitakera od dodatne patnje - kaže Kent koji skupa s timom odvjetnika i dalje pokušava zaustaviti smaknuće, te piše molbe gdje god može kako bi se kazna za njegovog sina pretvorila u doživotni zatvor.

Morgan Geyser Kitty, poludi Life Izbola prijateljicu 19 puta - dobila je 40 godina

Brashear, koji je povukao okidač, dobio je doživotnu kaznu zatvora, a treći prijatelj koji je vozio auto, Steve Champagne, dobio je 15 godina u zamjenu za to da svjedoči protiv Whitakera. Tužilaštvo tvrdi kako očekuju da smaknuće ide po planu te da je 'porota suočena sa svim dokazima donijela odluku koju nema razloga mijenjati'.

Pismo Kenta Whitakera navodi i kako je Thomas u zatvoru potpuno preokrenuo život, a uključena su i pisma-svjedočanstva drugih zatvorenika koji pišu o Thomasovom karakteru.

- Thomas ima nevjerojatan talent da pomogne oboljelima od mentalnih bolesti - kaže zatvorenik Keith Milam, dok William Speer kaže da se 'Thomas najviše od svih rehabilitirao te bi bila šteta ukloniti takav uzor svima ostalima u zatvoru'. Navode i kako su razlozi za smaknuće uključivali bojazan da je Thomas opasan za druge zatvorenika, što se pokazalo neistinitim.

Thomas Whitaker uz pomoć oca svakome pridošlici u zatvor daje paket koji se sastoji od četkice za zube, paketa kave, žileta i čipsa. Pomogao je mnogima da polože neke ispite ili dopisno završe škole. S obzirom da tečno govori španjolski želi podučavati zatvorenike jezicima ako mu se pruži prilika.

Kim Wall Kim Wall Top News Smrt novinarke: Tijelo bez glave namjerno je potopljeno

Thomas je i sam u zatvoru kraju priveo svoj preddiplomski studij engleskog i književnosti sa sveučilišta Cal State, a pri kraju je i diplomskog.

- Njegov je diplomski rad na ocjenjivanju. Neće biti gotov prije 22. veljače ali me njegov profesor uvjerava da neovisno o tome što se dogodi, dobiti će svoju diplomu - kaže otac Kent čija je nova supruga Tanya također zavoljela Thomasa tijekom zatvorskih posjeta.

- Ako se najgore dogodi ja ću biti tamo kada on ode na počinak. Ne mogu si zamisliti da ga ostavim samog. Želim da zna da sam mu sve oprostio - kaže Kent Whitaker o sinu.

Od 1976. godine samo su dva zatvorenika u Teksasu pomilovana, a od te se godine u američkoj saveznoj državi smaknulo 548 zatvorenika, od kojih se za barem osam kasnije dokazalo da su bili nevini. Usporedbe radi, druga savezna država s najviše smaknuća je Virginija, gdje je od 1976. smaknuto 113 zatvorenika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.