Life
429 prikaza

Sjevernokorejski građevinski radnici prisiljeni uzimati droge da brže rade

Ljudi na ulicama Pjongjanga
J?rn Petring/DPA/PIXSELL
Stotine tisuća radnika su pod golemim pritiskom kako bi što prije dovršili građevinske radove

Sjeverna Koreja je jedna od preostalih zemalja u svijetu sa totalitarnim režimom. Pod strogim vodstvom Kim Jung-una svi stanovnici se drže određenih pravila. Ipak, neke informacije o održavanju discipline izazivaju čuđenje.

Naime, voditelji projekta u Pyongyangu daju svojim radnicima drogu kako bi dovršili zgradu za izložbu u postavljenim rokovima. Riječ je o kolosalnom stambenom kompleksu sa 70 katova. U izgradnji tog građevinskog projekta sudjeluje čak stotine tisuća radnika. Usto, dio izložbe će biti još 60 građevina.

Sjeverna Koreja | Author: Thinkstock Thinkstock

Zaposlenici su pod užasnim pritiskom i prisiljeni su uzimati metamfetamine poznatije kao kristalni meth.

"Voditelji projekta javno pružaju droge svojim građevinskim radnicima da bi radili brže", istaknuo je anonimni izvor.

No, radove otežavaju i grafiti koji se pojavljuju unutar kompleksa. Pojavljuju se natpisi da je brzina Pyongyanga brzina droge i da su građevinske jedinice drogeraške trupe. Ti grafiti se smatraju političkim zločinom. Policijski službenici pokušavaju otkriti počinitelje, a stanovnici su morali dati uzorke svog rukopisa kako bi dokazali svoju nevinost. Ipak, u opasnosti su i nedužni radnici. 

"Istražitelji su upozorili građevinske radnike da će biti strogo kažnjeni ako se ponove takvi incidenti", otkrio je izvor.

Nacistički vođe | Author: U.S. National Archives and Records Administration U.S. National Archives and Records Administration

Upotreba metamfetamina i drugih stimulansa nije rijetkost, posebno u teškim okolnostima. Među prvima, metamfetamine dobivali su pripadnici njemačkih oružanih snaga tijekom Drugog svjetskog rata. Primjena droga, prvenstveno metamfetamina i kokaina, povećana je pri kraju rata zato što je brojčana snaga Wehrmachta značajno opadala i preostali vojnici morali su provoditi sve više vremena u borbenim zadacima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.