Life
368 prikaza

Špijun koji je prije osam godina nestao u Iranu - nitko ne zna gdje je

Robert Levinson
YouTube screenshot
Već osam godina ne zna se gdje je Robert Levinson, a njegova obitelj ljuta je na Obamu i Johna Kerryja što ga još nisu spasili

Obitelji četvorice Amerikanaca koji su bili zatvoreni u iranskim zatvorima, slavile su ovaj tjedan nakon što su njihovi bližnji pušteni na slobodu. No rodbina Roberta Boba Levinsona optužila je predsjednika Baracka Obamu i državnog tajnika Johna Kerryja da su zaboravili na Roberta tijekom pregovora.

Naime, bivši FBI-jev agent koji je prešao u privatne istražitelje, nestao je na iranskom otoku Kišu u ožujku 2007. godine, dok je prikupaljao informacije o vladinoj korupciji za CIA-u.

Iako iranske vlasti nisu priznale da su ulovile Levinsona, njegova obitelj vjeruje da ga i dalje drže ondje. Premda im je drago što su ovaj tjedan puštena četvorica drugih muškaraca, očajni su što je još jednom jednom njihov Bob zaboravljen u cijeloj priči. 

"Trebamo pomoć. Naš otac, Bob Levinson, je ostavljen. To nije prihvatljivo. Molim vas pozovite sve u pomoć i preplavimo ih ljutnjom i paljbom", napisali su članovi obitelji u jednoj Facebook grupi, koristeći oznaku #WhatAboutBob. Obitelj je pokrenula kampanju kako bi dobili odgovore na pitanje gdje se točno nalazi Bob i koje je njegovo mjesto u iranskim pregovorima.

Vlasti su samo objavile da i dalje surađuju s iranskim vlastima kako bi otkrili gdje se nalazi Levinson.

"Nismo uspjeli saznati gdje je i vratiti ga kući dosad, no sporazumili smo se s Irancima da ćemo nastaviti koristiti kanale koji sad postoje za taj cilj", izjavio je jedan anonimni službenik. 

Još jedan službenik dodao je da su svjesni koliko je teško Levinsonovoj obitelji, te da će sad pojačati napore da ga napokon lociraju i dovedu doma.

Levinson je započeo karijeru radeći u agenciji za suzbijanje droge (DEA),  nakon čega se pridružio FBI-ju 1978. godine, istražujući zločine mafije. Nakon toga se specijalizirao za rusku mafiju, te je postao poznat po svojim kvalitetnim izvorima na visokim pozicijama. 

1998. godine, povukao se iz FBI-ja i pokrenuo privatnu istraživačku agenciju, koja je dovela do toga da potpiše ugovor kao vanjski suradnik CIA-e.

Radio špijunski posao, iako je na papiru pisalo drugačije

Iako je agenciju trebao opskrbljivati samo akademskim izvještajima, u stvarnosti je njegov posao bio špijunske prirode, te je jurcao diljem svijeta, unatoč tome što je to navodno u suprotnosti s agencijskim smjernicama poslovanja.

2007. godine prikupljao je informacije o korupciji u vladi na Kišu, gdje se susreo s Dawudom Salahuddinom, disidentom koji je tražen zbog ubojstva iranskog diplomata i jednog ubijenog disidenta u domovini.

Navodno je Levinson proveo nekoliko sati razgovarajući sa Salahuddinom 8. ožujka. Sljedećeg dana se odjavio iz hotela i više nije viđen uživo nakon toga.

Posljednji dokaz da je živ pojavio se između studenog 2010. godine i travnja 2011., nakon što je njegovoj supruzi i obitelji poslan video i slike Boba odjevenog u narančasti kombinezon nalik onima kakvi se nose u Guantanamu. 

U videu, u čijoj pozadini svira arapska glazba s vjenčanja, Bob tvrdi da ga drži skupina, dok na fotografijama drži natpise poput: "Ja sam ovdje u Guantanamu, znate li gdje je to?" i "Pomozite mi".

Policija nikad nije uspjela naći tko je poslao fotografije i video, što je potaklo sumnju da iza svega možda stoje iranski obavještajci, a ne teroristi. Uz to, američki obavještajci u Afganistanu uspjeli su ući u trag mobitelu preko kojeg su poslane fotografije, no vlasnik nije imao nikakve veze s fotografijama i trag je završio u slijepoj ulici.

Video je pak poslan iz cyber kafića u Pakistanu, i to je sve što se zna.

Otada nije bilo nikakvih tragova ni znakova života od Boba.

U međuvremenu, Amerika i EU su pristale ukinuti sankcije Iranu, s obzirom da je Iran održao svoju stranu dogovora po pitanju nuklearnog programa. Amerikanci ponosno ističu da je zahvaljujući tome čitav svijet sigurnije mjesto, jer je smanjena prijetnja od nuklearnog oružja.

U znak dobre volje, Iran je prisao osloboditi četvoricu američkih taoca u zamjenu za sedam Iranaca koji su zarobljeni u SAD-u zbog optužnica povezanih sa sankcijama.

No Bobova obitelj, nažalost, još mora čekati, piše Daily Mail.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.