Life
553 prikaza

Špijunka u toplesu iz Vatikana: Novinarima je odavala sve tajne iz vrha Crkve

Papa Franjo
©MASSIMILIANO MIGLIORATO/Milestone Media/PIXSELL
Mlada žena koja je jednom objavljivala svoje fotografije u toplesu, danas je u središtu pozornosti vatikanske afere

Za mnoge u Vatikanu, Francesca Immacolata Chaouqui je od početka bila sinonim za probleme. 32-godišnja brineta je naime naletjela na mnoštvo neodobravajućih pogleda još kad ju je 2013. godine papa Franjo odabrao da bude jedina žena u osmočlanom savjetodavnom vijeću nazvanom Komisija za reference o organizaciji gospodarsko-upravne strukture Svete Stolice.

A da su bili u pravu dokazano je jučer, kad je Vatikan potvrdio da je Chaouqui, zajedno sa španjolskim monsinjorom Luciom Vallejom Baldom, koji je bio tajnik istog vijeća, uhićena zato što je novinarima odavala informacije i dokumente. 

Inače, to nije prvi ovakav slučaj, jer je 2012. godine batler pape Benedikta, Paolo Gabriele, uhićen zbog iste stvari, budući da je slao dokumente istom novinaru kao i Chaouqui, Gianluigiju Nuzziju, čija knjiga treba biti objavljena ovaj tjedan.

Nuzzijeva prethodna knjiga, 'Njegova Svetost', navodno je bila kap koja je prelila čašu i navela papu Benedikta da da ostavku, a svi željno iščekuju što Nuzzi donosi u novom djelu, iako on sam tvrdi da Chaouqui nije surađivala u ovoj, niti jednoj drugoj njegovoj, knjizi. Doduše, istu stvar je rekao i kad je bila aktualna priča s batlerom.

Francesca Immacolata Chaouqui  | Author: Facebook Facebook

Iako je Chaouquinin životopis impresivan, ona se nije baš uklapala u vatikanske standarde. Proglašavala se odanom vjernicom, istina, ali je isto tako objavila ponešto tweetova koji se nisu svidjeli vatikanoj eliti u vrijeme kad je dobila posao u vrhu katoličke crkve.

Tako je napisala da misli da je tadašnji državni tajnik Vatikana, kardinal Tarcisio Bertone, korumpiran, te da je talijanski ministar financija - Giulio Tremonti gay, te je čak implicirala da je poznat u vatikanskom gay lobiju.

Ona je također bila među onima koji se proširili glasine da papa Benedikt boluje od leukemije, iako joj je najveća mrlja za vatikanski posao bila ta što je objavila više svojih polunagih fotografija na kojima je bila s jednako neodjevenim muškarcem. Zbog njih je dobila posebno priznanje na stranici 'Go Topless', koja joj je čestitala što je postala jedina ženska pomoćnica Vatikana koja je bezbrižno pokazala gola prsa.

U vrijeme svojeg imenovanja na časnu poziciju, Chaouquin je izjavila da je riječ o umjetničkim fotografijama koje nemaju nikakve veze s njezinim kvalifikacijama za navedenu poziciju. "Ja sam jedina žena u ovakvoj komisiji i naravno da svi pokušavaju naći neki način da me osramote", rekla je tad, nakon čega više nitko nije progovorio ni riječ o cijelom slučaju.

Ostaje pitanje tko ju je doveo na poziciju?

Mnogi su jednostavno pretpostavili da je dobila posao preko veze, kako se to i inače događa u cijelom svijetu (a ne samo kod nas).

Izgleda da je to na kraju stvarno istina, samo što joj veza nije bio sam papa, kako se mislilo, nego oni kojima su smetale velike reforme koje je papa najavio, pogotovo u Vatikanskoj banci, gdje se kriju mnogi zaštićeni računi čiji vlasnici imaju previše toga za izgubiti.

Postoji više spekulacija u Rimu da je Chaouquin već prije odavala tajne talijanskim novinarima, kad je banka morala stegnuti remen, uslijed čega su zatvoreni mnogi tajni računi. Stoga je moguće da su neki smatrali da je dobro imati nekog takvog u središtu zbivanja, tko bi im mogao dojaviti što se zbiva, kako bi stigli na vrijeme reagirati.

Papa Franjo | Author: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/Milestone Media/PIXSELL ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/Milestone Media/PIXSELL

Premda ju je imenovao papa Franjo, danas se čini da je na to utjecao monsinjor Balda, istaknuta figura Opus Deia koji se nikad nisu pretjerano slagali s isusovcima poput pape Franje.

Chaouqui za sebe kaže da nije članica skupine Opus Dei, ali priznaje da je 'duhovno bliska' njihovim razmišljanjima.

Balda je u međuvremenu završio u zatvoru, a Cahaouquin je zahvaljujući poznatim odvjetnicima trenutačno izvan ćelije, navodno zato što je surađivala s istražiteljima, iako ne smije napustiti zemlju. Isto tako, nije isključeno da su moguća i daljnja uhićenja, a suđenje bi trebalo početi sljedeće godine, piše Daily Beast

A knjiga koja će se ovaj tjedan pojaviti na policama knjižara trebala bi biti eksplozivna i zakomlicirati situaciju za Vatikan. Isti dan će biti objavljena još jedan knjiga o bogatstvu, skandalima i tajnama Franjine crkve, novinara Emiliana Fittipaldija.

Iz Vatikana su komentirali tek da ovakve knjige ne pokazuju istinu nego uvode zbunjenost, te ni na koji način ne pomažu papinskoj misiji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.