Life
21021 prikaza

Strah od kaosa: Superbogati već kupili vile pod zemljom

Fotografije iz filma Book of Eli
Themoviedb.org
Ulažu milijune dolara u operacije, kupovinu idealnih nekretnina i potrepština za smak svijeta

Ne tako davno su pripreme za kraj društva kakvo poznajemo bile hobi među rubnim grupama ljudi na marginama društva, pripadnicima apokaliptičnih kultova koji su spremali za neizbježni armagedon. Međutim, kako ovih dana piše New Yorker, sve više bogataša iz Silicijske doline ozbiljno se boje pobune ugroženih, siromašnih i marginaliziranih.

Američki bogataši se brinu da će ekstremne nejednakosti dovesti do propasti vladavine zakona i smaka svijeta. Zbog toga rade sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali svoje preživljavanje. Prikupljaju zlato i konzerviranu hranu, kupuju zemljišta na udaljenim otocima i grade bunkere.

Primjerice, Steve Huffman, šef Reddita, otišao je na lasersku operaciju korekcije vida zato jer je shvatio da je nabava novih naočala u kaotičnom apokaliptičnom svijetu jedna od najtežih stvari za napraviti. Kako ne bi morao ovisiti o zalihama krhkih leća, odlučio se na trajno popravljanje vida.

Skupljanje oružja i strijela

Jedan od bivših šefova posrnulog internetskog diva Yahoo-a, Marvin Liao, kupio je mnoštvo oružja i upisao tečaj streličarstva kako bi mogao se obraniti i nakon što bi ostao bez streljiva.

Bivši zaposlenik Facebooka Antonio Garcia Martinez nedavno je kupio pet jutara zemljišta na otoku i opremio je sve generatorima struje i tisućama komada streljiva.

Jedan od osnivača LinkedIna, Reid Hoffman, u ispričao je kako Novi Zeland postaje omiljeno utočište među bogatima u slučaju neke katastrofe. Naime, Novi Zeland dovoljno je udaljen od ostatka svijeta da je dosta teško doputovati tamo, a istovremeno ima nevjerojatno blagu klimu bez grabežljivaca opasnih po ljude.

Pripreme za kraj svijeta nisu pretjerana novost među Amerikancima, a ponekad je čak i imalo smisla. Na vrhuncu Hladnog rata je predsjednik John Kennedy govorio svima da si trebaju graditi nuklearna skloništa. Ali kako je Hladni rat dolazio kraju, tek rijetki su se nastavili brinuti zbog kraja svijeta. Krajem prošlog tisućljeća zavladala je kratkotrajna panika zbog mogućnosti da računala neće moći pravilno pokazivati vrijeme što je moglo utjecati na čitav svijet. Strah se pokazao neutemeljenim, a tehno-elite su upravo tada govorile da će sve biti uredu.

Luksuzni podzemni stanovi

Pomalo je ironično da upravo te elite se sada brinu zbog prevelike ovisnosti čitavog čovječanstva o tehnologiji. "Čitava opskrba hranom ovisi o GPS-u, logistici i vremenskim prognozama. A svi ti sustavi u principu ovise o internetu", rekao je jedan neimenovani direktor za New Yorker.

Sva ta skloništa izgrađena za vrijeme hladnog rata manje-više zjape prazna, ali neki raketni silosi su ponovno oživjeli. U ruralnom Kansasu nalazi se kompleks od 12 stanova prodavanih po 3 milijuna dolara. Izgrađena je i ambulanta, skladište hrane, bazen, teretana, a postoji čak i park za kućne ljubimce s umjetnom travom. Za djecu su osigurane učionice opremljene Appleovim računalima. Bili bi to luksuzni stanovi bilo gdje na svijetu, ali ovi su izgrađeni u preuređenom raketnom silosu i nalaze se desetke metara ispod zemlje. Postoje planovi i za uzgoj ribe i algi u akvarijima koje bi omogućavale cjelovitu prehranu svim stanovnicima. Kako to piše NYmag, za one koji se boje smaka svijeta Survival Condo Project ima dobru i lošu stranu. Svi stanovi su rasprodani, i to je loša vijest, ali dobra je da čovjek koji stoji iza tog projekta preuređuje još jedan silos. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.