Life
30242 prikaza

Strava: Iz groba pokušali ukrasti tijelo princeze Diane

Princeza Diana
Press Association/PIXSELL
Brat pokojne princeze otkrio je morbidne detalje o njenom posljednjem počivalištu

Ove godine krajem ljeta navršava se 20 godina od pogibije princeze Diane u prometnoj nesreći u Parizu, a njena zvijezda ne tamni. Ono što se promijenilo u međuvremenu je očito priroda obožavanja uspomene na ženu koja se nije najbolje snašla u engleskoj kraljevskoj dinastiji. Ono što je prije bilo status pop-zvijezde, sada se, prema riječima njenog brata Earla Spencera, pretvorilo u to da su u 20 godina od njene sahrane, kojekakvi tipovi u četiri navrata pokušali otvoriti njezin grob.

Princeza Diana sahranjena je na otočiću usred jezerca na obiteljskom imanju Althorp. "Imali smo četiri pokušaja provale u njen grob u posljednjih 20 godina. Drago mi je da smo ih se svih uspjeli otarasiti... Vani ima zbilja raznih čudaka, najsigurnije mjesto za čuvati je upravo je ovdje", kazao je Spencer za Radio 4. On nije ulazio u motive onih koji su pokušali provaliti. Mada, granica za zamisliti koji bi mogli biti savršeno se poklapa s granicom morbidnosti mašte svakog ponaosob.

Špekulacije se kreću od morbidnog obožavanja, preko pokušaja da se dođe do basnoslovne zarade ukoliko bi se prodalo nešto njeno, da ne kažemo dio tijela, pa sve do toga da nije nemoguće da su kakvi ekscentrični obožavatelji provalom u grob pokušali dokazati teorije zavjere po kojima princeza uopće nije sahranjena na tom mjestu. Tvrdilo se da je sahranjena na tajnom mjestu, da je kremirana, pa da se njen pepeo čuva u obiteljskoj kapeli u crkvi Sv. Marije djevice i Sv. Ivana u obižnjem mjestu Great Brington.

Princ Harry Ispovijest Life "Morao sam hodati iza maminog lijesa dok su drugi gledali"

Njen brat se prisjetio i princezinog sprovoda. Rekao je da su mu iz Buckinghamske palače lagali da prinčevi William i Harry žele hodati na sprovodu iz majčinog lijesa. "Uvijek sam se žestoko zalagao za Williama i Harryja da ne moraju hodati iza majčinog kovčega. Smatrao sam da je i bizarno i okrutno tražiti to od njih", kazao je. Na kraju su ga očito dobili tvrdnjom da je riječ o njegovoj želji.

Samo: "Kontaktirao sam nekog iz dvorske službe u Buckinghamskoj palači, kad je ovaj to spomenuo. Rekao sam: 'Naravno da oni neće to raditi', a on je na to rekao: 'Pa, to je ionako već odlučeno.'" Rekao je potom da je smatrao da bi njegova sestra apsolutno htjela da on bude taj koji će joj držati govor, kao što je i učinio. Smatrao je da nipošto ne bi htjela da to učini netko iz kraljevske obitelji. "Na kraju su mi lagali da su joj sinovi rekli da žele hodati iza kovčega, što naravno da nisu htjeli. Ali, ja to nisam shvaćao."

Princ Harry, koji je tada imao 12 godina, rekao je u lipnju kako mu je to bilo jezivo iskustvo i da smatra da nijedno dijete ne bi smjelo biti primorano na to. Rekao je: "Moja majka je upravo umrla, a ja sam morao hodati dugim putem iza njenog kovčega, okružen tisućama ljudi koji su me gledali, kao još milijuni drugih na televiziji."

Kad je imao 15 godina izišle su informacije da je to prvotno odbio. Earl Spencer je rekao da mu je "hod iza lijesa bio najgorih sat vremena u životu". "Hodali bismo 100 metara i čuli ljude kako jecaju, zatim bismo zašli iza ugla i netko bi tulio i izvikivao poruke ljubavi Diani ili Williamu i Harryju."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.