Life
4932 prikaza

Stravična nesreća prekinula je karijeru rock zvijezde

Stevie Ray Vaughan i Double Trouble
Wikipedia
Bio je talentirani glazbenik, koji nikada nije naučio čitati note, no imao je izuzetan sluh

Stevie Ray Vaughan bio je cijenjeni, poznati i talentirani američki blues glazbenik. Glazbeni kritičari njegov su stil uspoređivali sa Jimi Hendrixom, Otisom Rushom i Muddy Watersom. Četiri njegova studijska albuma bili su jako uspješni, a diljem svijeta ljudi su u njegovoj glazbi uživali na rasprodanim stadionskim koncertima. 

Njegova iznenadna smrt naglo je prekinula njegovu fantastičnu karijeru. Sa 35-godina poginuo je u padu helikoptera u Wisconsinu. Nakon te nesreće, koja se mogla i spriječiti, glazbeni svijet više nikada nije bio isti. 

Rođen je 3. listopada 1954. godine u Dallasu, Texas. Kao desetogodišnjak je prvi put zasvirao na plastičnoj gitari, želeći biti poput svog starijeg brata Jimmieja, i sam naučio svirati. Nikada nije naučio čitati note, no imao je izniman sluh. Do srednje škole promijenio je nekoliko bendova i svirao po gradskim klubovima.

Postao je redovni posjetitelj noćnih klubova u Dallasu. Malu stipendiju koju je dobivao od južnog metodističkog sveučilišta iskoristio je za preseljenje u Austin, koji je bio centar teksaške glazbene scene 70-ih. Do novca je teško dolazio, spavao u stanovima prijatelja, i skupljao boce i limenke kako bi nešto zaradio. 

Trud mu se ipak isplatio, pa su do 1982. godine Vaughan i njegov bend Double Trouble postali poznati u Texasu. Njihova glazba svidjela se i Micku Jaggeru koji ih je pozvao da sviraju na privatnom koncertu u New Yorku. Kasnije te iste godine, svirali su na slavnom Montreux Blues & Jazz festivalu u Švicarskoj.

David Bowie Dana Gillespie Kultura Prva Bowiejeva ljubav: "Osvojio me kada sam imala 14 godina"

U Švicarskoj ih je čuo David Bowie i pozvao ih da sviraju na njegovom nadolazećem albumu Let's dance. Ostelao je kako se kaže, povijest. Zlatna i zvjezdana povijest. 

Double Trouble potpisali su ugovor sa Epicom, a mentor im je bio John Hammond Sr, legendarni lovac na talente koji je bio odgovoran za karijeru, između ostalih, i Arethe Franklin, Brucea Springsteena, Bob Dylana i Count Basie.

I dok mu je karijera išla uzlaznom putanjom, pa je bio uspješan glazbenik nagrađen s dva Grammyja, no njegov privatni život polako se raspadao. 1979. godine razveo se od svoje supruge Darlene Bailey, i borio se sa ovisnošću o drogi i alkoholu. Nakon što je kolabirao tijekom turneje u Njemačkoj, 1986. godine prijavio se na liječenje, piše ATI. 

Nastavljao je borbu sa ovisnosti i nastavio svirati sa velikanima poput Robert Planta, Erica Claptona, i Buddy Guy. Na vrhuncu karijere, u ljeto 1990. godine, odlučio je snimiti album sa svojim bratom Jimmyjem. Istog ljeta Vaughan i Double Trouble krenuli su na turneju po SAD-u.

Nakon koncerta u  Wisconsinu, 26. kolovoza 1990. godine, ukrcao se na helikopter u kojem je bilo još mjesta za dvoje, njegovog brata i njegovu suprugu Connie. No mjesta su zauzeli članovi ekipe Erica Claptona. Vaughan se ukrcao s njima. Nekoliko minuta nakon polijetanja helikopter se zabio u planinu u blizini skijaškog rezorta. 

Pattie Boyd je najprije bila u braku s Harrisonom, pa Claptonom MUZA IZ PJESME Kultura Željeli je i Clapton i Harrison: Tko je fatalna Layla?

Nesreću nije pratila nikakva eksplozija a ni požar, tijela, tj. ostaci pronađeni su razbacani po okolici. Da je nešto pošlo po zlu, saznalo se tek kada se helikopter nije pojavio na odredištu. 

U istrazi nakon nesreće utvrđeno je kako ni droga ni alkohol nisu bili uzroci, nikakvih kvarova na helikopteru nije bilo, a izvješće zaključuje kako je magla bila glavni uzrok nesreće, i brdoviti teren. Helikopter se zabio u planinu, jer pilot jednostavno nije vidio padinu.

Svi putnici stradali su na licu mjesta, kako je potvrdila autopsija, pa tako i Vaughan, u dobi od samo 35 godina. Nakon smrti brojni obožavatelji bili su u šoku. Tog proljeća on i njegov brat počeli su snimati album Family Style prije nego su otišli na turneju. Album je objavljen dva mjeseca nakon smrti i doživio veliki uspjeh. 

Izdani su albumi u njegovu čast, a objavljeni i do tada ne objavljeni materijali. Prodaja njegovih posthumno objavljenih albuma nadmašila je prodaju onih za vrijeme njegova života, a obožavatelji su tako odali posebnu počast njegovoj briljantnoj karijeri. 

Kuća u kojoj je živio u Dallasu, taj djelić povijesti rocka, prodana je ove godine za manje od cijene koja se tražila, 159.900 dolara. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.