Life
2860 prikaza

'Superman' Hong Konga ide u mirovinu - ima 320.000 radnika

Li Ka-Shing
BOBBY YIP/REUTERS/PIXSELL
Drugi najbogatiji Azijat čije se bogatstvo procjenjuje na 35.3 milijarde dolara u 89. se godini povlači u penziju

Inspiraciju za svoje poslovno carstvo Li Ka-Shing dobio je radeći kao 13-godišnjak u tvornici. Sin izbjeglica iz kineske provincije Guangdong čiji je otac bio učitelj u gotovo sedamdeset je godina u Hong Kongu sagradio biznis koji pokriva sve od telekomunikacija, preko nekretnina i kozmetike, pa do uvoza/izvoza i proizvodnje tehnologije.

1/6

Upravo ga zato svi tamo nazivaju Supermanom Hong Konga, jer Li 'pokriva' gotovo svaki sektor koji postoji, a njegove su investicije i 'prsti' u svakom novom biznisu. Od njega je, u Aziji, bogatiji samo Indijac Mukesh Ambani koji vrijedi 41 milijardu dolara.

Njegovo se bogatstvo procjenjuje na između 35 i 37 milijardi dolara, a u poslu će ga zamijeniti sin Viktor Li, dok je drugi sin Richard Li na čelu najveće telekomunikacijske kompanije Hong Konga. Sinovi i otac imaju i kanadsko državljanstvo, a njegova supruga Chong Yuet Ming s kojom se oženio 1963. godine preminula je 1990. godine.

CK Hutchison Holdings Ltd i kćeri tvrtke imaju više od 323,000 tisuće zaposlenih, a njegova je kompanija vodeća u Aziji kada su u pitanju kozmetika, modna industrija i nekretnine, s time da se zadnjih godina karijere Ka-Shing orjentirao na tržište nekretnina na zapadu.

Li Ka-Shing poznat je i po svojoj skromnosti. Čitav život stanuje u istoj kući u kvartu koji je, tijekom vremena i velikim djelom radi njegovog stanovanja tamo, postao jedan od najelitnijih kvartova u Hong Kongu. Desetljećima je nosio isti Seiko sat vrijedan pedeset dolara, kojeg je onda zamijenio 400 dolara vrijednim modelom na solarno punjenje, te iste crne cipele. Neovisno o tome kada je išao spavati ustao bi u šest ujutro te sat i pol vremena igrao golf.

- To je mojih sat i pol mira samo za mene - rekao bi milijarder koji također svaki dan u podne 15 minuta hoda po traci te tako održavao zdravlje. Partner za golf bio mu je hongkonški medijski i filmski magnat Raymond Chow, a Li je nedavno rekao kako "je već puno predugo na čelu ovog biznisa". 

Poduzetnik se nikada nije previše miješao u politiku i klonio se davanja izjava o političarima. Poznat je i po filantropiji te što je golem novac davao u znanost i prema ciljevima u koje je vjerovao.

Li Ka-shing | Author: Oli Scarff/Press Association/PIXSELL Oli Scarff/Press Association/PIXSELL

Cambridgeu je, tako, za istraživanje raka i traženje lijeka dao 3.5 milijardi funti, odsjeku medicine na Stanfordu donirao je sve zajedno 90 milijuna dolara za Li Ka-Shing cenar za istraživanje. Nakon svake prirodne katastrofe (tsunami, potres) u Aziji Ka-Shing je donirao nekoliko desetaka milijuna dolara, a to je sve kap u moru kada se zbroje donacije tijekom pola stoljeća.

Harvard Business School njegovu je karijeru opisao kao "najbolji mogući primjer integriteta i prilagodljivosti, te slijeđenja unutarnjeg moralnog kompasa", a nekadašnji čelni čovjek HSBC-a Stuart Gulliver naziva ga "svojim idolom".

Iako ga je formalno obrazovanje zaobišlo jer je morao uzdržavati obitelj milijarder studentima uvijek ističe važnost čitanja i učenja, formalnog ili neformalnog, te priča anegdote kako je kupovao rabljene knjige koje bi nakon čitanja mijenjao za drugu literaturu. Danas, kaže, najviše voli čitati povijesnu publicistiku.

Ove je godine Li Ka-Shing na 23 mjestu Forbesove ljestvice najbogatijih, a najponosniji je što kompanija može funkcionirati i bez njega. Sinu će pomagati kao glavni savjetnik.

- Sutra možemo otići na put i ništa se ne bi promijenilo - rekao je njegov sin Viktor Li. Biznisi koje nasljeđuje protežu se kroz pedeset država, a samo dvije najjače kompanije vrijede 80 milijardi dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.