Već tisuću i petsto godina veliki muškarci pokušavaju jedan drugoga izgurati iz malog kruga ucrtanog u pijesku i čitav Japan je lud za njima. Kako piše Business Insider, sumo hrvanje je sport koji je odavno ušao u popularnu kulturu čitavog svijeta, iako je endemičan u Japanu. Usprkos popularnosti, sport je i dalje svojevrstan misterij zato što Međunarodna sumo federacija, krovna svjetska organizacija sumo hrvača, svim silama čuva privatnost sportaša.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/7f/cc/ba222da1c5d877857e0c.jpeg)
Tijekom Nagoya Grand Sumo Tournamenta, nedavno održanog prestižnog natjecanja u Nagoyi, fotograf Issei Kato dobio je dopuštenje za dokumentiranje dnevnog života unutar Tomozuna škole, privremeno smještene u jednom budističkom hramu. Svaki hrvač prolazi intenzivnu obuku i moraju jesti oko 8.000 kalorija dnevno dok se pripremaju za borbe.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/e1/19/6e81d2385ff7b8cc7807.jpeg)
Mongoli dominiraju sportom koji je već 1.500 godina japanska tradicija Tomozuna Oyakata, poznat i pod nadimkom Kyokutenho, prvi je mongolski hrvač kojem je pripala čast vođenja jedne hrvačke škole.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/dc/fc/d0bc6c8250091ba0aa17.jpeg)
"Jezik je bio veliki izvor stresa. Nisam mogao razumjeti što mi govore kad bi me kritizirali, a ni kad bi me hvalili", ispričao je on u razgovoru za Reuters.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/bb/ag/f4d31b55b21677135bf4.jpeg)
Hrvači nose naziv "rikishi", a u prestižnoj školi Tomozuna provode po tri sata svakog jutra vježbajući razne metode držanja protivnika.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/86/f4/d3f63ead6407b165b0c9.jpeg)
Pobjeda u borbi se postiže izguravanjem protivnika iz ringa ili ako jedan od hrvača padne. Zbog toga nije čudno da borbe povremeno traju samo po nekoliko sekundi.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/10/d4/1cb8b27e2e452084986f.jpeg)
Hrvači dnevno jedu po 8.000 kalorija podijeljenih u dva obroka.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/f9/8e/6f8a563e3fb5292f123e.jpeg)
Ručak pripremaju mlađi hrvači, a često je riječ o prženim sardinama, svinjskim nogicama, riži i popularnom "chanko nabe". Riječ je o mješavini svega i svačega, ali bitno je da ima jako puno proteina i povrća. Često se koristi piletina ili pržene ribe.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/6b/3d/92b9d5711175362ec862.jpeg)
Za Nagoya Grand Sumo Tournament, škola Tomozuna smjestila se u obližnjem budističkom hramu gdje imaju dovoljno mjesta za spavanje, objedovanje i zahtjevne treninge.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/75/7a/faa20c9ed1419f0f869f.jpeg)
Stranci imaju kompleksan odnos prema Japanu zato što se moraju potpuno asimilirati u japansku kulturu. Moraju se čak i odreći svog državljanstva. Tomozuna Oyakata oženjen je Japankom i odrekao se mongolskog državljanstva kako bi postao punopravni sumo hrvač.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/b3/29/5948cbf25516f7bd1955.jpeg)
"Nosimo kimona i sandale, živimo prema japanskim pravilima. Pravilima suma. Slučajnost je da smo rođeni drugih nacionalnosti", kaže on. Tomozuna predvodi jednu od najprestižnijih škola u Japanu osnovanu davne 1941. godine.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/f6/4e/c5812b2ca49962eaf478.jpeg)
Brojni hrvači imaju vjerne obožavatelje, a neki im povremeno donose i hranu.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/a0/7d/8d085b0c91f6ae1bf5e0.jpeg)
S obožavateljima komuniciraju preko društvenih mreža, kao i svaki drugi popularni sportaši.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/0a/4f/ebcf6d9296d162125d61.jpeg)
Sumo hrvači moraju održavati svoju pozamašnu tjelesnu masu što za sobom povlači velike probleme s disanjem tijekom spavanja koje može biti i smrtonosno. Zbog toga često koriste i maske za disanje tijekom spavanja.
![Sumo hrvači | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL](/media/img/7c/9e/da08127f1154fb357b5d.jpeg)