Life
8501 prikaza

Tajna pisma otkrila: Slavni kompozitor bio je gay

Petar Iljič Čajkovski
1/4
Wikipedia
Unatoč pokušajima Rusije da sakrije 'mračnu tajnu' svog poznatog skladatelja, objavljena su necenzurirana pisma

Riječi kojima jedan od najpoznatijih svjetskih skladatelja opisuje svoje snaže emocije nježne su i strastvene. Pisma koja su prepuna takvih poruka prema osobi koju voli i želi dugo su godina bila skrivena od očiju javnosti. Bili su tajna jer pokazuju kako je objekt čežnje i strasti Petra Iljiča Čajkovskog bio drugi muškarac

Pisma su po prvi put, u cijelosti, objavljena u Velikoj Britaniji. U jednom od njih Čajkovski je pisao o mladom slugi, u kojeg je kako je sam napisao "zaljubljen više nego ikad prije". Dodao je Čajkovski i sljedeće retke: "Bože moj, kako anđeosko biće i kako želim biti njegov rob, njegova igračka, njegova imovina". 

"U našoj knjizi svi tekstovi objavljeni su u cijelosti, nema nikakve cenzure ili selekcije", rekla je Marina Kostalevsky, urednica knjige The Tchaikovsky Papers: Unlocking the Family Archive, objavljene u SAD-u i Velikoj Britaniji. Naglašava kako je homoseksualnost Čajkovskog već odavno prihvaćena na Zapadu, no u Rusiji je "i dalje predmet vrućih i često ružnih javnih rasprava". 

Petar Iljič Čajkovski | Author: Wikipedia Wikipedia
"Kada je rusko izdanje objavljeno 2009. godine, mnogi ga Rusi nisu doživjeli kao konačan argument, dokaz u raspravi koja je o njegovoj seksualnosti trajala godinama. Neki su čitatelji čak doveli u pitanje autentičnost pojedinih pisama koja su se čuvala u arhivama. Rusko izdanje, tako unatoč bogatstvu novih informacija, nažalost nije izbrisalo dugogodišnje predrasude oko njegove seksualnosti u njegovog rodnoj zemlji", naglasila je Kostalevsky. 

U jednom je pismu skladatelj napisao kako se susreo "s mladosti fantastične ljepote" i nastavio: "Nakon naše šetnje, ponudio sam mu nešto novca, što je on odbio. On to radi iz ljubavi prema umjetnosti i obožava muškarce s bradama". 

Kostalevsky, izvanredna profesorica ruskog na koledžu u New Yorku, rusku cenzuru njegovih pisama i ostalih dokumenata potvrđuje i činjenicom kako ovaj ranije spomenuti odlomak nije bio uključen, prikazan, u verziji ranije objavljenih pisama u ruskom izdanju ili u engleskom prijevodu, piše The Guardian. 

Juan Carlos Cruz Juan Carlos Cruz Top News Papa gay muškarcu: "Bogu ne smeta što si homoseksualac"

U još jednom odlomku koji je ranije bio izostavljen skladatelj je pisao o homoseksualnom poznaniku. "Petashenka je dolazio s kriminalnom namjerom promatranja kadeta, koji su bili točno nasuprot našeg prozora. Ja sam pokušao obeshrabriti ove kompromitirajuće posjete, i imao sam nešto uspjeha". 

Njegova pisma čuvaju se u arhivama muzeja Čajkovskog u gradu Klinu, sjeverozapadno od Moskve, gdje je živio godinu dana do svoje smrti 1893. godine. Umro je tijekom epidemije kolere u 53 godini.

Većina tih pisama nikada prije nisu bila objavljena na engleskom jeziku. Prikazuju svakodnevan život i intimne mislim skladatelja poznatog po velikim djelima između ostalih i operi Jevgenij Onjegin, baletima Labuđe jezero i Orašar, te šest simfonija i velikog niza ostalih djela. 

Petar Iljič Čajkovski | Author: Wikipedia Wikipedia
Rusima je bilo nezamislivo prihvatiti činjenicu da je ugledni skladatelj, kojeg su smatrali svojim nacionalnim blagom, bio homoseksualac. Među cenzuriranim dijelovima pisama bio je i ona u kojem Čajkovski iz Italije piše svom bratu.

"Oko devet sati otišao sam u šetnju. Neki svodnici, znaš tu vrstu, pretpostavili su što tražim, i nisu me htjeli pustit na miru. Mamac kojeg su koristili kako bi upecali ribu (mene) bio je divan mladi stvor. Morao sam pružiti veliki otpor budući da je mamac bio jako uspješan. Ne znam jesu li me željeli ucjenjivati ili izvući samo nešto novaca od mene, ali nisam dozvolio da me uvuku".

U jednom drugom pismo napisao je kako osjeća "muku neodlučnosti". 

"Imao sam dogovoren sastanak za večeras. Bila je to doista gorko slatka dilema. I konačno sam odlučio otići. Proveo sam dva apsolutno sjajna sata u najromantičnijim okolnostima. Bio sam u strahu, bio sam oduševljen, bojao sam se i najmanjeg zvuka. Zagrljaji, poljupci, odličan stan...nježan razgovor, kakav užitak!".

Muškarac le Otkriven zločin Life 'Mučili su me elektroškovima da prestanem biti gay'

Čajkovski je ostavio oko 5000 pisama, a Kostalevsky je rekla kako ovo novo izdanje sadrži "niz nikada ranije objavljenih obiteljskih pisama". Obnovljeni su i dijelovi koje je iz sadržaj izbacio njegov mlađi brat Modest Iljič Čajkovski i ostali ruski biografi.

Ono što posebno brine je i dalje prisutna ruska potreba cenzuriranja bilo kakvog spomena činjenice da je Čajkovski bio homoseksualac, pa je zato i upitno koliko će ova 'vrata' u intimni svijet skladatelja zapravo ostati otvorena. 

Pisma pokazuju, osim homoseksualnosti, i skladateljevu skromnost. Pisao je o svojoj "nevjerojatnoj sramežljivosti" i nizu godina koje je proveo "prije nego što sam shvatio da sam kao skladatelj, samo talentirana osoba, ali ne neki izvanredni fenomen". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.