Life
452 prikaza

Talijanka je jedina na svijetu koja je rođena u 1800-tima

Emma Morano rođena je još za vladavine Umberta I.
public domain
Prethodno je najstarija osoba na svijetu bila Amerikanka. Talijanka Emma Morano vjeruje da dugo živi jer svaki dan jede tri jaja

Talijanka Emma Morano službeno je ostala jedina osoba na svijetu koja je rođena u 1800-tima u gradiću Civiasco u Pijemontu, još za vladavine kralja Umberta I. Rođena je 29. studenog 1899., te danas ima 116 i pol godina.

Prije nje je najstarija osoba na svijetu bila Amerikanka Susannah Mushatt Jones, koja je nedavno umrla u svom domu u New Yorku. Ona je, pak, bila na glasu kao posljednja Amerikanka rođena u 1800-tima.

Najdugovječnija osoba ikad, a da je to potvrđeno službenim dokumentima, bila je Francuskinja Jeanne Calment, rođena 1875., koja je umrla 1997. u dobi od 122 godine i 164 dana. Emma Morano danas smatra da je njena dugovječnost rezultat toga što je cijeli život jela tri jaja dnevno, od čega dva sirova, što joj je još kao djevojčici propisao liječnik kao terapiju zbog anemije.

U posljednjih 200 godina očekivani životni vijek povećao se diljem svijeta, posebno u razvijenim zemljama. Najdulje se živi u Japanu, danas se pri rođenju očekuje prosječni životni vijek od 83 godine. Prosječni očekivani životni vijek u Hrvatskoj je danas, prema podacima UN-a, 77,05 godina, i to 73,64 godine za muškarce i 80,38 godina za žene, što je jedna od najvećih razlika u EU.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.