Znanost
565 prikaza

Veza između začinjene hrane i dugovječnosti

Ljuti začini
Thinkstock
Ljudi koji vole ljute papričice mogli bi si i nesvjesno pomagati da dulje žive

Najnovije istraživanje objavljeno u 'BMJ'-u, otkrilo je nevjerojatnu povezanost između ljute hrane i dugog života.

"Znamo već otprije koje su dobrobiti začinjene hrane na osnovi proučavanja životinja i malog broja istraživanja koje je uključivalo ljude", izjavio je autor istraživanja Lu Qi, profesor s Harvarda. 

Neka od preliminiranih istraživanja otkrila su da začinjena hrana i njezini aktivni sastojci, poput kapsaicina, tvari koja se nalazi u ljutim papričicama, mogu smanjiti upalne procese, poboljšati metabolizam i pozitivno utjecati na crijevne bakterije i težinu, kaže Qi.

Ali ljudski dokazi bili su oskudni. Upravo zato su Qi i njegova ekipa istražitelja proučavali podatke dobivene ispitivanjem pola milijuna odraslih osoba iz svih dijelova Kine, koji su sudjelovali u velikom kineskom Kadoorie Biobank istraživanju između 2004. i 2008. godine.

Ljuti začini | Author: Thinkstock Thinkstock

Svaki sudionik morao je navesti u kakvom mu je stanju zdravlje, koliko alkohola konzumira, koliko začinjenu hranu jede (od čega je glavni sastojak bio čili, bio sušeni ili svježi), te koliko mesa i povrća konzumira.

Znanstvenici su ispitanike kontaktirali sedam godina poslije te su, u usporedbi s ljudima koji su začinjenu hranu jeli manje od jednom tjedno, oni koji su konzumirali ljuto jednom ili dva puta tjedno imali 10 posto manje šanse da će umrijeti.

Oni koji su povećali unos ljute i začinjene hrane nisu postigli veći učinak, jer osobe koje su jele začinjeno tri do sedam dana u tjednu imale su 14 posto manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji su je konzumirali rjeđe, piše Time.

Konzumiranje jela bogatih čilijem povezano je i s manjim rizikom od umiranja zbog određenih bolesti, uključujući karcinom, koronarne bolesti srca i bolesti dišnih puteva. A daljnja analiza otkrila je da svježe ljute papričice imaju najsnažniji zaštitnički utjecaj protiv umiranja od navedenih bolesti.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se saznalo koji je uzrok zaštitničke uloge čilija, no u međuvremenu ga bezbrižno sve više počnite koristiti pri kuhanju, jer koji god razlog bio, on pomaže.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.