Life
2229 prikaza

Teror zlih klaunova: Šire paniku i histeriju

Zli klaun iz "Mrak filma 2"
Klaunovi s noževima pojavljuju se na ulici i trče za ljudima...

Jedno od legendarnih mjesta kultne humoristične serije "Seinfeld" trenuci su u kojima Cosmo Kramer priznaje svoj strah od klaunova i suočava se s njim (vidi u videu iz 9. epizode 4. sezone na kraju teksta). Kramer je, naime, strah od klaunova razvio još kao dijete, tijekom svog prvog posjeta cirkusu. U posljednje vrijeme, međutim, pravu fobiju od klaunova razvija sve veći broj Amerikanaca, jer su zaredali napadi "klaunova" na građane, nekad i vrlo ozbiljnim oružjem. U nablažim slučajevima kojekakvi pranksteri smišljaju šokantne scene na ulicama, nakon što su prethodni ozbiljni napadi već pokrenuli histeriju, a to ne prolazi uvijek baš najbolje.

Prije tjedan dana policija New Yorka zabilježila je napad klauna na Upper East Sideu na jednog 16-godišnjaka. Dečko se vozio podzemnom i kada je oko 14 sati htio izaći na svojoj stanici u 96. ulici, na vratima mu se ispriječio klaun. Odgurnuo je tipa odjevenog u šarenu odjeću, s groteskno velikim cipelama i crvenom kuglicom na nosu. Nekoliko sekundi poslije osvrnuo se jer je imao osjećaj da ga ovaj prati. I pratio ga je. Dečko je potrčao i, kad je stigao do stepenica, još jednom se osvrnuo i ugledao da klaun za njim i trči, i to s velikim kuhinjskim nožem u ruci. Na kraju mu je uspio pobjeći.

Nešto ranije, 30-godišnji Njujorčanin iz East Elmhursta u Queensu prijavio je policiji da mu je ispred stana u 78. ulici klaun ispred stana mahao kuhinjskim nožem, dok je on stajao na prozoru, i vrlo jasno mu gestikulirao kakve ima planove s njim i s nožem. Još malo ranije, na Facebook stranice škola "Francis Lewis High" i "Benjamin N. Cardozo High" u Queensu stigle su poruke: "Dolazim vas sve pobiti u četvrtak. Jedva se čekam zabaviti." Korisnik koji je prijetio potpisao se kao "Billy Clownsmith". Jedan drugi, "Stephen Kingclown", prijetio je školama bombom. 30. rujna policija je u predgrađima Cincinnatija uhitila dva sumnjivca, za koje tek treba dokazati da su sijali strah po četvrtima.

Jedna od učiteljica lokalne škole pričala je da je izašla zapaliti cigaretu i nije ništa slutila kad ju je netko zgrabio za grlo: "Trebao bih te ubiti istog trenutka. Neki nastavnici i učenici poželjet će da danas nisu došli u školu", prosiktao je klaun. Diljem SAD-a bilježe se prave sigurnosne krize, posebno u školama. Zove se policija, prekida se nastava, sve zbog opsade klaunova. Stanje je došlo dotle da se po društvenim mrežama bez uvijanja predlaže da se na klaunove puca i naprosto ništa ne pita.

I dok je to pranksterima odlična zafrkancija, koliko god zna biti i vrlo opasna i po njih i po žrtve, ispalo je da profesionalni klaunovi trpe užasnu štetu. U dijelovima SAD-a već su počele zabrane maskiranja u klaunove uoči Noći vještica. Kako se u takvoj atmosferi mogu provesti oni koji od glumljenja klaunova žive, može se samo zamisliti. U Tucsonu u Arizoni oni su nedavno organizirali prosvjednu paradu "Clown Lives Matter", po uzoru na "Black Lives Matter" posljednjih godina zbog niza slučajeva nepotrebnih ubojstava crnaca od strane policije. Njihova je poruka bila: "Mi nismo svi psihopatski ubojice!"

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.