Life
283 prikaza

Stigao odgovor na pitanje 'Tko je seksualno aktivniji': Roditelji ili djeca?

Mladi par
Thinkstock
Unatoč raširenoj tezi da su 'millenialsi' seksualno aktivniji od prijašnjih generacija, to ipak nije tako

Mlađe generacije imaju na raspolaganju toliko aplikacija i stranica za seks i 'dejting' da bi bilo za pretpostaviti da se i više seksaju. Ali nije tako. Znanstvenici s fakulteta u San Diegu analizirali su podatke 33.000 odraslih osoba u SAD-u, dobivenih između 1972. i 2012. godine i otkrili su da današnje mlade osobe imaju u prosjeku 8.26 seksualnih partnera, za razliku od 11.68 koliko su imali njihovi roditelji.

To znači da su i naši roditelji, ako su rođeni 1950-ih i 1960-ih godina, vjerojatno imali više seksualnih partnera od nas. S druge strane, to ne znači da su mlađe generacije čednije ili tradicionalnije, dapače, tolerantnije gledaju na neobavezni seks. Samo ga ne prakticiraju previše.

Stav millennialsa prema seksu izvan braka nikad nije bio pozitivniji. Najtolerantniji su oni rođeni 1980-ih i 1990-ih, jer je 58 ispitanika 2012. godine izjavilo da nema ničeg lošeg u seksu prije braka. Primjera radi, isto mišljenje dijelilo je 49 posto mladih 2000-ih i 29 posto 1970-ih.

Pride Zagreb | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

Promjene su se dogodile i u pogledu istospolnog seksa. 2010-ih, 56 posto osoba starih između 18 i 29 godina, vjerovalo je da nema ničeg lošeg u istospolnim seksualnih vezama, dok je 1970-ih to smatralo tek 21 posto mladih.

Manji broj seksualnih partnera danas mogao bi biti uzrokovan boljim obrazovanjem i većom svijesti o negativnim posljedicama. Jean Twenge, jedna od autorica istraživanja, izjavila je za Mic da ovo otkriće nije pretjerano iznenađujuće. "Druga istraživanja su pokazala da millennialsi dulje čekaju na prvi spolni odnos, a takvi oprezni seksualni izbori nastavljaju se i u odrasloj dobi."

Činjenica je da se millennialsi ne seksaju nužno manje nego njihovi roditelji, nego su oprezniji pri izboru novih partnera. Oni također osjećaju manji pritisak da se, zbog društvenog odobravanja, moraju seksati, te na spolni čin gledaju individualnije od njihovih prethodnika.

Millennialsi ovorenije pričaju o seksu i spremniji su na otvorene veze od starijih generacija. Također, većina dobiva seksualnu edukaciju u školi i izloženiji su scenama seksa na televiziji i u filmovima. Seks iskače na društvenim mrežama, te je otvorenost u pogledu seksa postala zaštitni znak mlađih generacija, čak i ako više o njemu pričaju nego što ga prakticiraju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.