Life
914 prikaza

U rukama šefa ISIL-a: Silovao nas je, tukao i tjerao da se preobratimo

ISIL-ovi militanti
Wikipedia
Bivša robinja vođe ISIL-a prepričava horore koje je prpživljavaja tijekom zatočeništva

16-godišnja Jezidi djevojka, koja je zbog očuvanja identiteta prozvana Zeinat, nije uspjela s obitelji pobjeći od ISIL-a kad su okružili njezino selo u podnožju brda Sinjar u Iraku. 

Kad je ulovljena, odvedena je, kao i mnoge druge djevojčice i djevojke, u ropstvo. Nasilno je odvojena od oca i sestara, te je postala 'imovinom' tzv. islamske države.

Ali ona nije radila za bilo kakvog činovnika, nego ju je osobno izabrao teroristički vođa Abu Bakr al-Baghdadi kako bi služila njemu, njegovoj obitelji i prijateljima. 

Zeinat se prisjeća kako bi im al-Baghdadi, iako ona nije znala o kome je riječ sve dok nije pobjegla na slobodu, svima govorio: "Zaboravite svoje očeve i braću. Ubili smo ih. A vjenčali smo se s vašim majkama i sestrama. Zaboravite na njih".

Jezidi | Author: Youtube Youtube

Nakon što je, s još osam djevojaka, izabrana da pođe u dom terorističkog vođe u al-Raku, u srcu Sirije, tj. svojevrsni glavni grad islamske države, natjerana je da pogleda video snimke koje su prikazivale odrubljivanja glava zapadnjaka. To je prvi put da su im svima zaprijetili da će ih sustići ista sudbina ako se ne odreknu svoje jezidi vjere.

"Tamo je bio i jedan američki novinar i muškarac odjeven kompletno u crno. On je ubio novinara. Odrubio mu je glavu", prisjeća se Zeinat nečega što je vjerojatno ubojstvo Jamesa Foleyja, ali i Stevena Sotloffa i drugih taoca sa zapada.

Neprestano mučenje

"Rekli su nam da ćemo i mi isto završiti ako se ne preobratimo na islam. 'Imate dvije opcije: preobratite se na islam ili umrite', to su nam rekli", kaže djevojčica koja, kao članica Jezidi skupine, predstavlja manjinu koju su ISIL-ovci ubijali, pljačkali, mučili, silovali i masakrirali. UN je optužio ISIL zbog genocida nad Jezidima, s tim da nasilje ne prestaje.

Zeinat se prisjeća kako se obitelj konstantno selila - iz kuće u kuću i iz jednog grada u drugi. Ako bi bila napadnuta neka kuća u blizini, cijela obitelj i ukućani bi se trebali u trenu spakirati i otići čim dalje.

Nju je al-Baghdadi, koji je inzistirao da ona i druge djevojke 'pripadaju' ISIL-u, stalno tukao, a mučile su je i njegove tri žene i šestero djece, za koje je morala kuhati i čistiti.

Usred te neprestane brutalnosti, Zeinat je odlučila da će svakako pobjeći. Jednom prilikom uspjela je ukrasti ključeve kuće u kojoj su se u tom trenutku sakrivali i počela je bježati s još nekoliko djevojaka.

"Samo smo trčale i trčale... U jednom trenu smo vidjele kuću izvan Aleppa i jednu Arapkinju. Ona nas je pozvala da uđemo i rekla da će nam pomoći da pobjegnemo u Irak. To je sve rekla... da će nam pomoći. No umjesto toga je pozvala Abu Bakr al-Baghdadija."

Abu Bakr Al Baghdadi | Author: Youtube Youtube

Nakon bijega uslijedila je odmazda, te su djevojke primile zvjerski pretučene.

"Tukli su nas po cijelom tijelu. Tukli su nas sa svime što bi dograbili: kablovima, remenjem i granama... Al-Baghdadi me tukao s crijevom za polijevanje vrta i remenom. Zatim me išamarao i nos mi je krvario."

Dislocirao joj je ruku koja je i danas boli kad nešto nosi, dok je njezinoj prijateljici slomio jednu kost na licu. Rekao im je da su batine dobile zbog pokušaja bijega i da su one odabrane kako bi se preobratile na islam, te da pripadaju islamskoj državi.

Zeinat se tad prvi put pošteno uplašila jer je shvatila da bi je mogao ubiti, samo da poželi.

Prijateljstvo s 'američkom sestrom'

U to vrijeme je upoznala i Amerikanku Kaylu Mueller, koja joj postala dobra prijateljica, 'kao sestra'. Nekoliko tjedana su provele skupa u 'zatvoru' u al-Raki. "Bile smo zajedno u malenoj sobi (ćeliji) u kojoj je bilo mračno i nismo imale struje. Bilo je ljeto i jako vruće."

Mlada američka humanitarka zatočena je u kolovozu 2013. godine, da bi u veljači ove godine bila proglašena mrtvom, a Zeinat tvrdi da su zajedno odvedene u kuću koja je priopadala Abu Sayyafu, visokopozicioniranom borcu ISIL-a. Tu ju je silovao al-Baghdadi, što je Kayla ispričala Zeinati.

Zeinat je pokušavala nagovoriti Kaylu da joj se pridruži u bijegu, no ona nije pristajala jer je bila uvjerena da će ih uloviti i zatim njoj, kao i mnogim zapadnjacima prije nje, odrubiti glavu.

Kayla Mueller | Author: Youtube Youtube

Zeinat je pak ostala odlučna u namjeri da pobjegne, jer nije željela patiti kao njezina američka 'sestra', pogotovo nakon što je al-Baghdadi i ostalim djevojkama rekao da će im uskoro učiniti isti što je učinio Kayli, koju je u međuvremenu 'učinio' svojom ženom i počeo tjerati da potpuno prekriva lice kako je njegovi prijatelji ne bi mogli vidjeti.

Kayla je od 'supruga' dobila čak i skupocjeni sat kakvog su nosile i njegove ostale supruge.

Inače, al-Baghdadi je uvijek išao kasno spavati i kasno se budio. Svaki dan provodio je nekoliko sati sam, s tim da bi povremeno nestao te nitko ne bi znao gdje je sljedećih nekoliko dana.

Strahovao je od telefona, jer se brinuo da bi ga tako mogli uloviti zapadnjaci, a unatoč tome je sjajno komunicirao sa svojim sljedbenicima, samo što je poruke prosljeđivao 'od usta do usta'.

Konačan bijeg

U sobi u kojoj su spavale djevojke bio je jedan prozor koji je bio napuknut. Zeinat i nekoliko djevojaka su ga nastavile pomalo izguravati van sve dok nisu napravile dovoljno velik otvor kroz kojeg su se mogle provući. I tako su pobjegle usred noći.

Trčale su i trčale, moleći se usput Bogu da im pomogne i da se završe njihove patnje.

"Nismo imale nikakav plan, samo smo trčale besciljno. U jednom trenu smo vidjele malo selo u kojem su kuće bile bez struje. No u jednoj kući je bilo upaljeno svjetlo. Rekla sam prijateljicama da ćemo u toj kući potražiti pomoć, jer ISIL uvijek gasi svjetla zbog zračnih napada."

Jezidi bježe iz ISIS-a | Author: Youtube Youtube

I tako im je jedan muškarac s rođakom pomogao. Pokrili su im lica i krenuli na dalek put, tijekom kojeg su izbjegavali ophodnje i kontrolne točke.

Kad su se napokon domogle slobode, Zeinat se sretno ujednila s majkom i nekoliko braće i sestara iako su joj tri sestre ostale u rukama ISIL-a, a i očeva sudbina je neizvjesna, premda se pretpostavlja da je mrtav.

Djevojka se nada da će s vremenom zaboraviti na sve što joj se dogodilo, te želi otputovati u SAD i postati učiteljica. Također se nada da će al-Baghdadi biti ulovljen.

"On je ubijao ljude. Tjerao je ljude da se preobrate. Silovao je djevojke. Ubijao je obitelji i razdvajao majku od djece. I nadam se da će ga ubiti. I to uskoro", prenosi CNN.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.