Top News
2741 prikaza

Seksualne robinje ISIL-a: Siluju i djevojčice, tvrdeći da su tako bliže Bogu

Jezidi
Youtube
Neodvojivi dio rata često predstavlja nasilje nad ženama, ali u slučaju Islamske države nema ničeg slučajnog u porobljavanju i zlostavljanju stotina zarobljenih žena

Medijski institut za istraživanje Bliskog istoka, koji nadgled online aktivnosti islamističkih militanata, upravo je objavio opsežnu analizu prakse džihadista da koriste seksualno roblje. Podatke su pridobili iz islamskih priopćenja i s društvenih mreža, a zaključak je da je riječ o dobro organiziranom sistemu u kojem su vrši kupoprodaja ženskih robova.

Izvještaji o tome kako Islamska država zarobljava žene koje često zatim tjera da služe kao konkubine džihadistima, počele su izlaziti u javnost prošle jeseni, nakon što su militanti zauzeli sela u sjeni iračke planine Sinjar. Ovo podružje naseljavaju Jezidi, manjina koja govori kurdski, a čija vjera počiva na vremenu prije dolaska islama i koje fundamentalisti smatraju otpadnicima.

Neki od Jezida koji nisu pobjegli prilikom napada, posebno vojno sposobni muškarci, po kratkom postupku su smaknuti, dok su ostali, pogotovo mlade žene, zarobljeni.

Prošle godine je tako zarobljeno više od 5.000 Jezidi žena, a procjenjuje se da militanti ih drže zatočenima još više od 3.000.

Svjedočanstva onih koje su uspjele pobjeći, ili čiju su slobodu kupili članovi obitelji i prijatelji, otkrila su šokantan prozor u svijet Islamske države koja je razradila čitav sustav koji se bavi prijevozom, udomljavanjem i trgovinom ženskim robljem.

Tu su uključeni autobusi koje su oteli iračkoj vladi, velika skladišta i uredske zgrade koje funkcioniraju kao mjesta zadržavanja i birokratske točke na kojima se sklapaju ugovori i prodaju djevojke.

Mlađe Jezidi djevojke postižu više cijene na tržištu, pa oni koji su na višim pozicijama prvi dobiju pravo izbora. Svejedno, jasno je da ova trgovina predstavlja ekonomski dragulj rasta ISIL-a.

"Djevojke se prodaju kao benzin", kaže Zainab Bangura, UN-ova predstavnica za pitanja seksualnog nasilja i sukoba. "Jednu djevojku može prodati i kupiti pet ili šest različitih muškaraca, a ponekad se djevojke prodaju natrag svojim obiteljima za otkupninu koja iznosi nekoliko tisuća dolara."

Džihadisti se pozivaju na religiju kako bi opravdali silovanja i ropstvo

Barbarski zločini počinjeni protiv zatočenica uključuju i zapaljenje žive žene koja nikako nije željela pristati na iznimno ekstremni seksualni čin, koji se, kao i sve drugo, opravdava religijom.

Naime, postoji mnoštvo službene literature unutar Islamske države o dobrim i lošim stranama ropstva, te su čak objavljeni i letci o tome kako se treba postupati sa ženskim robovima.

Jezidi | Author: Youtube Youtube

Dozvoljeno je 'neposredno' silovanje 'nevjernica', pogotovo ako su djevice, kao i djevojčica koje još nisu ušle u pubertet. Ali je zabranjena krađa robova od suboraca, te se savjetuje da se robinje ne udaraju po licu.

S obzirom da su te žene imovina džihadista, ono što oni odluče s njima učiniti ne može se smatrati silovanjem.

Jedan novinar opisao je kako je islamistički borac prvo održao djevojčici koju je planirao silovati predavanje o tome zašto njegovo zlodjelo nije grijeh, nakon čega ju je zavezao i zatvorio joj usta, da bi nakon svega kleknuo i počeo moliti.

Blog Israfila Yilmaza, nizozemskog islamista, pokušava objasniti da porobljavanje koje vrše islamisti nema toliko veze sa seksom koliko sa povijesnom misijom Islamske države da svijet vrati u dane izvornog kalifata.

Mnogi drugi militanti dijele to mišljenje na društvenim mrežama.

"Ljudi koji misle da se konkubine drže samo zbog seksualnog zadovoljenja, nemaju uvid u širu sliku. Da, moja žena se slaže s tim (iako sumnja da ću ja ikad posjedovati robinju). Najveća i najbolja stvar kod posjedovanja konkubina jest što ih možete učiti o islamu i što žive u islamskom okruženju. Mnoge robinje postaju muslimanke, a neke su tijekom povijesti postale i velike zapovjednice i vođe, a to je, ako mene pitate, bit podržavanja ropstva", piše Yilmaz.

Jedna bivša zatvorenica ispričala je svoju stranu priče: "Stalno sam mu govorila da me boli i molila ga da prestane. No on mi je rekao da mu je, prema islamu, dozvoljeno silovati nevjernicu. Rekao je da, kad me siluje, dolazi bliže Bogu."

Jedna žena iz Islamske države navodno je osudila one koji podržavaju ISIL, a koji su u početku negirali da organizacija zarobljava i siluje žene, piše Washington Post.

"Oni su to negirali, kao da vojnici kalifata čine negu pogrešku ili zlo", napisala je Umm Summayyah Al-Muhajirah, prozvavši zapad zbog licemjerstva jer 'osuđuju tretman zarobljenih konkubina, ali su tolerantni prema prostituciji'.

Naravno, većina muslimana osudila je ponašanje islamista, dok neki analitičari tvrde da je manje važno usmjeriti se na religioznu stranu Islamske države, a više na političke i gospodarske temelje pobune džihadista, kao i šokantne taktike koje koriste kako bi terorizirali lokalno stanovništvo. Nažalost, priče o seksualnim robinjama, idu iim u prilog.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indoda
    BMKZS 21:26 21.Kolovoz 2015.

    Protiv džihadista se mora okrenuti čitav svijet, ali kako vidim i kako se razvija situacija prije će oni zavladati cijelim svijetom.