Life
1194 prikaza

Uništavaju djecu: Pritvaraju ih, izbacuju. izoliraju

Mladi ljudi
Thinkstock
U Velikoj Britaniji u mnogim se školama primjenjuju vrlo rigorozne kazne, ali prema siromašnima i manjinama

Učitelji u Velikoj Britaniji upozorili su ovih dana kako pojedini njihovi kolege u odgoju djece koriste odgojne metode koje podsjećaju na one opisane u romanima Charlesa Dickensa. Na godišnjoj konferenciji Nacionalne unije učitelja, kako prenosi britanski Telegraph, među ostalim je bilo rečeno kako pojedini ravnatelji škola koriste vrlo stroge disciplinske mjere koje uključuju pritvor, izolaciju te izbacivanje učenika iz škole i za najmanju sitnicu. Sve to, smatraju, vrlo loše utječe na mentalno zdravlje učenika.

Školski sat Odlazak iz školstva Life Najčešći razlozi zašto učitelji i profesori napuštaju profesiju

Učitelj Jonathan Reddiford rekao je kako se u nekim slučajevima stroga pravila koja primjenjuju pojedine škole nimalo ne razlikuju od zlostavljanja djece. Naveo je primjer učenice koju su izbacili iz škole jer je pričala na mobitel, što je bilo protiv školskih pravila. Nikakvu razliku nije činilo to što se javila na telefon svojoj mami koja je u vojsci u Iraku i koju do tog trenutka nije čula mjesec dana.

“Pravila ponašanja u pojedinim školama okrutna su, viktorijanska, čak i ‘Dickenska’, rekao je Michael Holland, učitelj iz Londona. Dodao je kako se u školama najviše kažnjavaju djeca običnih radnika, dok kaznu izbacivanja iz škole najčešće dobivaju učenici predstavnici etničkih manjina.

Holland smatra kako se učenike ne bi smjelo izbacivati s nastave zbog frizure ili cipela koje nisu dovoljno ulaštene, a što se događa u pojedinim školama.

Kupanje maturanata u Manduševcu Prljave tajne Life Ispovijesti profesora: "Moji su učenici užasno glupi..."

Početkom godine Barry Smith, ravnatelj škole u Great Yarmouthu, koji je postao poznat po tome da je učenicima zabranio dolazak u školu s neurednom frizurom, uveo je potpunu zabranu žvakaćih guma. Roditelji su se žalili da su učenike koji su na nastavi bili uhvaćeni s gumom za žvakanje, u školi zatvarali u izoliranu prostoriju.

Učenike jedne srednje škole u Bristolu kažnjava se, pak, zbog cipela koje nisu dovoljno dobro ulaštene, kao i zbog tapkanja po stolu te gledanja na sat.

Roditelji su se žalili da učenici koji krše pravila oko vrata moraju nositi trake s natpisom "Imam 24 sata da uredim svoju uniformu".

Ravnatelj škole smatra pak da takva stroga pravila imaju za posljedicu bolji rad i veći napredak učenika.

Nasilne djevojčice Curice Life Nasilnice u hrvatskim školama: Bokserima razbijaju glave

Ros McNeil, glasnogovornik Nacionalne unije učitelja, rekao je da su učitelji prisiljeni koristiti rigorozne sankcije i kažnjavati učenike za ponašanja koja su najčešće posljedica gladi, umora i stresa.

"Sankcije nisu uvijek rješenje. Učitelji su zabrinuti zbog količine stresa i nezadovoljstva učenika koji proizlaze kao posljedica odgojnih mjera”, rekao je McNeil.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 13:40 14.Travanj 2018.

    Nažalost,ima jedna stara izreka:"Nikada svim svinjama u svinjcu nije bilo isto."