Life
565 prikaza

Ukleti let MH370: Ako je zaista pronađen dio aviona, što dalje?

Malaysia Airlines
News Syndication/PIXSELL
Fizički trag je ono što istražitelji čekaju više od godinu dana kako bi mogli utvrditi što se dogodilo na letu u kojem je stradalo 239 ljudi

Ukoliko se potvrdi da je mali dio avionskog krila koji je pronađen u srijedu na obali francuskog otoka Reunion u Indijskom oceanu zaista dio nestalog aviona Malaysia Airlinesa koji je nestao na letu MH370 prije više od 500 dana hoće li to pomoći istražiteljima da riješe jednu od najvećih misterija u povijesti zrakoplovstva?

Naime, fizički trag je ono što istražitelji čekaju više od godinu dana kako bi mogli utvrditi što se dogodilo na letu u kojem je stradalo 239 ljudi.

Svi su zrakoplovi označeni s više serijskih brojeva upravo zbog ovakvih situacija – da se čak i djelovi aviona mogu identificirati.

"Ako su brojevi sačuvani i ako budu pronađeni na dijelu koji je pronađen, taj jedan broj bi mogao otkriti radi li se o Boeingu 777", kaže Mary Schiavo, CNN-ova stručnjakinja za zrakoplovstvo.

Do sada je bilo pet nesreća s Boeingom 777, a jedino s leta MH370 još uvijek nisu pronađeni nikakvi ostaci. Ukoliko su serijski brojevi uništeni, stručnjaci će testirati dio broja koji se vidi i pokušati doći do pravog broja.

Vrlo vjerojatno će taj dio morati biti transportiran negdje drugdje gdje se može bolje pregledati, a jedna od mogućih lokacija je Pariz, obzirom da je dio pronađen na francuskom teritoriju.

Ako je to dio s MH370, hoće li se područje potrage premjestiti?

Analitičari kažu: Teško.

Otkriće djela aviona može se povezati i s jakim strujama i dio krila su možda donijele struje s neke udaljenije lokacije. U više od godinu dana taj je dio zahvaljujući morskim strujama mogao prijeći tisuće kilometara. 

Ako je pronađen dio, znači li to da će uskoro biti pronađen i trup zrakoplova?

Australske vlasti tvrde da je to vrlo malo moguće. Prema riječima Warrena Trussa, zamjenika australskog premijera, pronađeni dio neće previše pomoći u otkrivanju lokacije zrakoplova. No, pronalazak dijela aviona bi mogao značiti da su i druge djelove zrakoplova struje nanijele na razne lokacije.

Hoće li se područje pretrage proširiti?

To je jedna od opcija. Ako je pronađeni dio s MH370, potraga bi se mogla proširiti na susjedne otoke. 

Hoće li pronađeni dio zrakoplova demantirati sve dosadašnje teorije o padu MH370?

Ne nužno. Postojala je čak i teorija da bi se djelovi aviona u roku od 12 do 24 mjeseca od dana nestanka mogli pronaći oko Reuniona. Unatoč takvom predviđanju do danas nitko nije tražio ostatke zrakoplova na tom području zbog nepredvidljivih voda u tom dijelu, te teoriji da bi pronalaz bilo čega oko Reuniona bilo stvar sreće.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indoda
    BMKZS 20:31 30.Srpanj 2015.

    Ne znam zašto, ali ovaj najnoviji fizički trag nekako mi kazuje da je namješteni trag.