Life
11827 prikaza

Unuk zapovjednika Auschwitza: Štovatelji mog djede su moroni

Rainer Höss
Screenshot Youtube
Njegov djed Rudolf Höss bio je čovjek koji je najduže zapovijedao logorom smrti Auschwitz

Kada pogledam svijet danas sa žaljenjem mogu zaključiti da ništa nismo naučili iz prošlosti i da je krajnje vrijeme za djelovanje, jer ultradesničarske snage jačaju širom Europe, upozorava unuk Rudolfa Hössa, ozloglašenog zapovjednika Auschwitza.

Povijest nacizma pamti dva Rudolfa Hesa. Jedan je bio Rudolf Hess, Hitlerova "desna ruka", ali je u povijest zločina upisan i Rudolf Höss, čovjek koji je najduže zapovijedao logorom smrti Auschwitz. 

Rainer Höss je unuk ovog drugog.

Eva Mozes Kor Prava heroina Life Preživjela Mengelea: 'Trovao me virusom koji ubija'

"Za današnje neonaciste i desničare, štovatelje lika i djela moga djeda, mogu samo reći da su moroni. Kako drukčije nazvati obožavatelje jednog koljača", rekao je Höss u intervjuu za Danas.

Reiner je suprotnost onoga što je bio njegov djed i jedan je od vodećih boraca za pravdu za žrtve Drugog svjetskog rata.

Obitelj je, piše Danas, od Rainera dugo krila tko mu je bio djed, a saznao je to kada je postao tinejdžer. Sa 15 godima pobjegao je od kuće jer se nije mogao s tim pomiriti, kao ni s činjenicom da su njegovi najbliži negirali Holokaust.

Sa 39 godina doživio je srčani udar i pao u komu. Nakon što se oporavio počeo je istraživati nacističke zločine. Na čelu je organizacije "Footsteps team" koja okuplja potomke nacista koji su se suočili sa zločinima predaka.

Govoreći o teretu kojeg nosi ističe da mu u početku nije bilo lako, posebno zato jer je obitelj hvalila i veličala djeda.

"Moja baka nije smatrala da je djed kriv niti je mislila da je počinio neki zločin. Ali to je bilo normalno i uobičajeno razmišljanje u svim obiteljima čiji su članovi činili zločine", ispričao je Höss i dodao da je njegova baka pokušala svoje potomke učiti u duhu ideologije nacionalsocijalizma.

"Trebalo mi je 30 godina da naučim nositi taj teret i da počnem živjeti vlastiti život. Imam snage nositi se sa tim teretom na suprotan način od onog na koji to čini ostatak moje obitelji. Tako da sam za njih postao izdajnik".

Witold Pilecki Witold Pilecki Life Imao je tajni zadatak - dobrovoljno ući u Auschwitz

Ističe kako ne može oprostiti djedu, baki ni ocu.

"Nije bilo pošteno s njihove strane da na nas prenesu teret krivnje i ostave nas da živimo s njim. Kao otac, imaš obavezu prema djeci, a ona se odnosi i na ovakve stvari. Pritisak obitelji, laži i negiranje činjenica, nisu mi donijeli ništa dobroga. Istina je samo jedna. Barbarska, neljudska djela počinjena u ime režima, a praćena zasljepljujućom mržnjom predstavljaju nešto što nikada neću razumjeti. Rečenica mog djede 'zapovijed je zapovijed', kako bi opravdao svoje postupke, jednostavno ne prolazi."

(Tekst preuzet s Nedeljnika)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Karamudimir 21:39 30.Travanj 2018.

    Uvrijedio je pola Hrvata ! Imamo mi morona za izvoz !

  • Annsinda 20:43 30.Travanj 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com