Life
1880 prikaza

Urbanizacija: Ovako su se gradovi širili proteklih 5000 godina

Tokio
Youtube
Grupa istražitelja analizilara je bogatu riznicu podataka kako bi kreirala prvo populacijsku promjenu ljudi zabilježenu na karti, a datira još od 3700 godine pr.Kr.

Veliki su gradovi rasli nevjerojanom brzinom posljednjih desetljeća da je lako zaboraviti kako se svijet urbanizira već tisućama godina.

Novi podaci koje su prikupili znanstvenici sa Sveučilišta Yale pretvorili su obilje kompleksnih podataka u pristupačan pregled urbanih populacija još od 3700 godine pr.Kr. Potom je blogger Max Galka iskoristio njihove podatke kako bi kreirao prvu kartu o ustanku, rastu i propasti gradova, pokazujući tisućljetne populacijske promjene u 3-minutnom videu.

Pogledajte nevjerojatne promjene 5000 godina globalne urbanizacije u videu:

 

U Galkinom videu možete primijetiti kako se urbanizacija ubrzala, od gradova koji su se lagano pojavljivali u ranom dobu smještenih prvenstveno na Bliskom istoku sve do vrtoglave ekspanzije diljem cijelog svijeta u proteklih stotinjak godina. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.