Life
764 prikaza

Uskoro u zrakoplov s još manje prtljage

Zrakoplov, aerodrom
Thinkstock
Aviokompanije su odlučile da će se u zrakoplove moći unositi torbe manjih dimenzija

Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) predstavila je nova pravila za zrakoplove prema kojima bi ručne torbe morale biti manje za 21 posto, što je sigurno usrećilo mnoge proizvođače torbi i kofera, jer će sad mnogi putnici krenuti u šoping.

Surađujući s proizvođačima zrakolova, uključujući one koje stoje iza Boeinga i Airbusa, IATA je objavila da su se suglasili da bi ručna prtljaga trebala biti manjih dimenzija kako bi se bolje iskoristio prostor za pospremanje prtljage. Ako bi svi unijeli prtljagu veličine 55 x 35 x 20 cm, teoretski bi trebali i moći spremiti svoje torbe u zrakoplovima koji imaju po 120 ili više sjedećih mjesta.

Inače, to je za 21 posto manje od veličina koje trenutačno dopuštaju mnoge aviokomapnije među koje je uključena i Lufthansa, u sklopu čijeg Star Alliancea je i naš Croatia Airlines. A Lufthansa je, zajedno s Air China, Aviancom, Azulom, Cathay Pacificom, China Southernom, Emiratesima i Qatarom već objavila da će se pridržavati novih smjernica i smanjiti dozvoljenu veličinu torbi, piše Washington Post

Istodobno, tko želi može ignorirati ovaj savjet, jer on nije obavezan, pa ga tvrtke mogu i zaobići na neki način. Chris Goater, glasnogovornik IATA, istaknuo je i da nitko ne bi trebao istog trena odjuriti i početi kupovati novu prtljagu, jer mnoge velike kompanije još nisu odlučile što će učiniti.

Zrakoplovne tvrtke počele su surađivati s proizvođačima prtljage kako bi proizveli nove torbe odgovarajućih dimenzija koje će biti etiketirane kao 'Cabin OK'. Iako nikoga neće veseliti što će se u prvu ruku trebati istrošiti na novu torbu, dugoročno gledano bi svi trebali biti sretni, jer je dosad na svim letovima za 120 i više putnika bio kroničan manjak mjesta za ručnu prtljagu, te bi redovito po 20 posljednjih putnika 'izvisilo', što bi se sad konačno trebalo promijeniti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.