Life
7673 prikaza

Užas: Vrućim kamenjem curicama 'peglaju' grudi

Mlada djevojka
Thinkstock
Oko 3.8 milijuna djevojaka i djevojčica podvrgnuto je užasavajućoj proceduri 'glačanja' grudi

'Glačanje' grudi - brutalno izravanjavanje grudi djevojčica u razvoju kako bi ih se zaštitilo od silovanja i seksualnog zlostavljanja, utječe na 3.8 milijuna žena diljem svijeta, stoji u najnovijem UN-ovom izvještaju.

Procedurom, u kojoj se koristi veliko kamenje, čekić ili lopatica - koji se zagriju na vatri i zatim stavljaju na prsa djevojčica, želi se uništiti ili stisnuti tkivo dojke kako bi tinejdžerice izgledale manje 'ženstveno'. 

Riječ je o široko rasprostranjenoj praksi u Kamerunu, Nigeriji i Južnoafričkoj Republici, s tim da ritual u 58 posto slučajeva provode majke, koje žele spriječiti da se njihovim kćerima, kad su stare između 11 i 15 godina, razviju grudi. One se naime nadaju da će zbog ravnih prsa njihove djevojčice izgledati kao djeca, te da će na taj način privlačiti manje muške pozornosti i spriječiti predbračnu trudnoću.

Majke to također često smatraju jamčevinom da će njihove kćeri moći završiti školovanje, te da ih se neće prisiljavati na brak u mlađoj dobi. 

No kao i kod obrezivanja genitalija, i 'glačanje' grudi tej je još jedan oblik prikrivenog zlostavljanja.

Spisateljica Leyla Hussein izjavila je za Cosmopolitan: "Uništavanje grudi djevojčice ili žene na ovaj način može trajati od nekoliko dana do cijelog tjedna. Kad se pokušava objasniti ova štetna praksa, koriste se izrazi poput 'kulture', 'tradicije' ili 'religije', ali, kao i u slučaju obrezivanja, to su tek bijedne izlike".

Hussein je i sama podvrgnuta obrezivanju "zbog svoje sigurnosti", a danas vjeruje da je apsurdno da se žensko tijelo ne smatra sigurnim u njegovom prirodnom obliku.

Djevojčice u Africi | Author: Frank May/DPA/PIXSELL Frank May/DPA/PIXSELL

Londonska humatirana organizacija 'Cawogido' surađuje s policijom, socijalnim radnicima, zdravstvenim djelatnicima i školama kako bi podigli svijest o 'glačanju' grudi u Ujedinjenom Kraljevstvu i Kamerunu. Na njihovoj stranici piše: "'Glačanje' grudi je dobro sakrivena tajna između djevojčica i njihovih majki. Često očevi nisu svjesni tih radnji. Djevojčice vjeruju da majke to čine za njihovo dobro i šute o svemu".

A ta šutnja omogućuje da se procedura nastavi izvoditi, sa svim posljedicama koje je prate.

Fizičke, ali i psihičke posljedice

Uz to što zaustavlja razvoj, 'glačanje' grudi djevojčice podvrgava brojnim zdravstvenim tegobama kao što su karcinom, apscesi, svrbež, iscjedak iz grudi, infekcije i asimetrija dojki. Djevojke uz to često dobivaju ciste, upale grudi, groznicu, te dolazi do nepovratnog oštećenja tkiva ili potpunog nestanka jedne ili obje dojke.

A nakon svega, mnogi smatraju da se djevojčice, unatoč proceduri, ne odvraća od seksualnih aktivnosti.

Bogate obitelji koristije malo profinjeniji alat u postizanju istog cilja, pa djevojčice radije 'stežu' elastičnim remenjem, kako bi spriječili rast grudi.

Iako se mnogo govori i piše o genitalnom sakaćenju žena, aktivisti upozoravaju da postoje i mnogi drugi oblici seksualnog nasilja nad ženama diljem svijeta, a uz to što im se nanosi izravna fizička šteta, ostaju i trajne psihičke posljedice, piše Daily Mail.

23-godišnju Emmanuelle, primjerice, rođak je silovao kad je imala svega 13 godina, nakon čega je rodila. "Trebala sam dojiti, ali nisam više imala grudi. Pokušali smo koristiti mrave. Kad vas oni ugrizu, nateknu vam grudi i to bi trebalo potaknuti proizvodnju mlijeka. Rodila sam troje djece i, unatoč mravima, nisam uspjela dojiti nijedno od njih."

26-godišnja Gaëlle prisjeća se da su joj grudi počele rasti jako brzo. "Sramila sam se toga. Željela sam ih sakiti. Ljudi na ulici bi se derali gledajući moje grudi. Do 20-e godine, grudi su mi počele visiti kao da sam 50-godišnjakinja. Ne želim se skidati pred drugima. Ponekad ne skidam majicu za vrijeme seksa s dečkom. I stvarno zamjeram svojoj majci."

Devetogodišnja Manuella nosi pak 'steznik'. "Ponekad ne mogu disati jer su zavoji jako stegnuti. Sad ih nosim već godinu dana. Ovdje je jako vruće, pa imam plikove na koži ispod. Ne razumijem zašto mi to mama radi."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.