Life
2017 prikaza

11-godišnju kćer vjenčali za 60-godišnjaka

Fotografije Stephanie Sinclair iz 'Too young to wed' serijala
Facebook
Jedna od tri danas živućih žena bila je prisiljena na udaju prije 15. rođendana

Kad je Mejgon imala 11 godina, otac ju je prodao 60-godišnjem Afganistancu za dvije kutije heroina. "Cijeli život nisam osjetila ljubav", otvorila se, tada 16-godišnja djevojčica, koja je godinama trpila zlostavljanja, fotografkinji National Geographica Stephanie Sinclair.

Sinclair svojim serijalom fotografija 'Premlade za udaju' pokušava prikupiti sredstva za djevojčice koje su natjerane na udaju, što je praksa koja se provodi u raznim dijelovima svijeta.

Procjenjuje se da se oko 14.2 milijuna djevojčica, poput Mejgon, godišnje prisili na udaju prije navršenih 18 godina, što je strašna tradicija koja u većoj mjeri utječe na siromašne djevojčice. One su na taj način izložene zlostavljanju, siromaštvu i smrti zbog poroda i drugih zdravstvenih komplikacija.

Sinclair je upoznala Mejgon u sigurnoj kući u Heratu kad je tek počela dokumentirati nepravdu i muku koju proživljavaju djevojčice-supruge.

Nakon što je saznala da je Mejgon poslana natrag ocu, Sinclair se osjećala ohrabreno da nastavi sa svojom fotografskom inicijativom koja se u međuvremenu razvila u 'Premlade za udaju' serijal, kampanju čiji je cilj promicanje svjesnosti i skupljanje sredstava za pomoć sličnim djevojčicama, zatvorenim u krugu dječjeg braka.

Fotografije Stephanie Sinclair iz 'Too young to die' serijala | Author: Facebook Facebook

"Nemam pojma što se dogodilo s Mejgon. Ali sigurna sam da nije ništa lijepo. Činjenica da sam bila bespomoćna i da nisam mogla učiniti ništa za nju bila je glavni razlog zašto sam nastavila s projektom i zašto i danas radim na njemu", objasnila je Sinclair. 

Sinclair je počela fotografirati djevojčice-supruge 2003. godine u Afganistanu, gdje se 53 posto djevojčica uda prije 18. rođendana. Iako je zemlja zabranila tu tradiciju još 2009. godine, zakon se ne provodi u djelo.

Neki se ipak nadaju da će UN-ovi pokušaji eliminacije dječjih brakova (čiji je krajnji cilj postizanje spolne jednakosti), privesti ovu praksu kraju, dok drugi, poput Sinclair rade na terenu i pokušavaju konkretno pomoći djevojčicama, pa čak im i pomoći u bijegu kako ne bi bile prisiljene na udaju.

Sinclair je posebno u sjećanju ostala i 11-godišnjakinja iz Gvatemala koja se udala za 20-ak godina starijeg muškarca. A kad je ubrzo nakon toga rodila, suprug je ju ostavio. Tako da je danas gotovo nepismena djevojčica - samohrana majka.

Sinclair trenutno prodaje fotografije iz serijala kako bi pomogla brojnim organizacijama koje nude pomoć djevojčicama, a dio novaca će otići djevojčicama i ženama u selu Kargati u Nepalu, koje je uništeno tijekom posljednjih potresa u kojima je poginulo više od 8.000 ljudi, a koji se još više ugrozili tamošnju djecu, tvrde iz UNICEF-a.

Naime, mnogo je roditelja ostalo bez ičega pa bi mogli biti prisiljeni 'prodavati' kćeri za udaju, dok su mnoge djevojčice ostale nezaštićene jer su i same ostale bez obitelji. 

Fotografije Stephanie Sinclair iz 'Too young to die' serijala | Author: Facebook Facebook

Niruta, djevojčica koju je Sinclair fotografirala 2007. godine, također će dobiti dio ostvarenih prihoda. Ona je u vrijeme prvog susreta s fotografkinjom imala 14 godina i taman se pripremala za udaju. Ostala je trudna sa 17-godišnjim Durgom tijekom njihovih zaruka, te je bila devet mjeseci trudna na vjenčanju.

Trudnoća inače predstavlja jedan od najvećih rizika za djevojčice čija tijela još nisu spremna ni za začeće. Tako su komplikacije tijekom trudnoće i poroda vodeći uzrok smrtnosti među djevojčicama starim između 15 i 19 godina, tvrdi UNICEF.

Inicijativa će pomoći i Samburu zakladi za djevojčice u Keniji, programu koji spašava djevojčice od brojnih bolnih praksi poput dječjih brakova, obrezivanja i prosljeđivanja kćeri za seks rođacima-ratnicima, kojima je zabranjeno vjenčanje. 

Do danas, ova skupina smjestila je 125 djevojčica u internate, dok ih je ukupno spašeno 200-tinjak. Također, počeli su se širiti i u Etiopiji gdje se prije punoljetnosti uda 41 posto djevojčica.

Sinclairin je krajnji cilj proširiti djelovanje ove skupine na druge zajednice u kojima se odvija vjenčanje djevojčica, s nadom da će se ta užasna praksa jednog dana u potpunosti iskorijeniti, piše Huffington Post

Fotografije Stephanie Sinclair iz 'Too young to die' serijala | Author: Facebook Facebook
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.