Life
1039 prikaza

Stvari koje kršćanska desnica čini zato što je 'Bog rekao da su O.K.'

Biblija
Wikipedia
Svugdje postoje lobiji, no američki evanđelisti posebno su jaki i snalažljivi, pa biblijska tumačenje često okreću u političke svrhe

Kršćani su velika većina populacije SAD-a. Kontroliraju Kongres i Vrhovni sud, ali to nije zaustavilo one koji vjeruju u Bibliju da svoju djecu pripreme na nadolazeće žrtve i Sudnji dan.

Mladi slušaju propovijedi o Sudnjem danu i priprema ih se za ono što slijedi. Priča im se o progonu kršćana i da trebaju brinuti jer su pod napadom. No u štogod vjerovali, najvažnije je ne činiti drugima ništa nažao. Dok toga nema, neka vjeruje svatko u što želi, no nažalost, to nije uvijek slučaj.

Evo nekoliko primjera:

1. Protivljenje zaštiti i dječjim pravima je zlo

Zahvaljujući prije svega Bibliji, Somalija ne uspijeva ratificirati UN-ovu konvenciju za dječja ljudska prava. I to zato što je roditeljima dozvoljeno da tuku djecu, između ostalog.

U Bibiliji piše da su djeca očeva imovina, koje potonji mogu kazniti kako žele. Kad je nedavno musliman nasmrt zapalio svoju 13-godišnju kći zato što je hodala doma s prijateljem iz školem, kršćani su ostali zgroženi. Ali ono što mnogi nisu shvaćali jest da su identičnu stvar mogli učiniti i sami, da se vode isključivo vjerskim riječima i zakonima.

2. Ako mladim ljudima ne pružate točne informacije o njihovom tijelu, činite zlo

Anti abortus | Author: Wikipedia Wikipedia

Američka vlada potrošila je milijarde dolara pokušavajući (neuspješno) u školama provoditi obrazovne programe o apstinenciji, koje podržavaju ljubitelji Biblije koji kao da još žive u paralelnom svemiru u kojem funkcionira prohibicija, a djevičanstvo je nešto što se izuzetno cijeni.

Zahvaljujući njihovom utjecaju, ozbiljni ljudi objašnjavaju tinejdžerima da je djevojka koja je spavala s nekim poput 'polizane lizalice', a umjesto da im se pruže točne zdravstvene informacije, i pruži otvoren razgovor o delikatnim temama koje uključuju intimnost i trudnoću, tinejdžerima se govori da se moraju odlučiti ili na prsten ili da postanu drolje.

A kao rezultat toga u SAD-u je jedna od četiri djevojka trudna prije 20. rođendana, što često ostavlja posljedice na nekoliko generacija žena, djece i cijelu zajednicu. Također, više od polovica djevojaka koje rode u srednjoj školi nikad ne završi srednjoškolsko obrazovanje, a tek dva posto završi koledž.

3. Ponižavanje i degradacija žena je loše

Kad pričamo o ženskim ljudskim pravima i dostojanstvu, umjesto da se ponašaju kao nositelji moralnog stupa, oni koji vjeruju u Bibliju nalaze se na dnu kolone, zajedno s konzervativnim frakcijama iz drugih abrahamskih tradicija, od islama do mormona.

Od baptista koji isključuju žene koje su se željele priključiti kleru, preko mormona koji prijete izopćavanjem žena koje potražuju ravnopravnost, do vatikanske odluke da primiri časne sestre koje su smatrale da je siromaštvo veći problem od abortusa...

4. Ometanje ljudske tranzicije prema promišljenijoj, samovoljnijoj kontracepciji je zlo

"Ako žena umre tijekom poroda, dajte joj da umre; tu je zato da bi to učinila", rekao je Martin Luther. Ali ako se i odmaknemo od strašne primisli na žene koje umiru nakon što su se danima mučile s teškim porodima, rađajući djecu koju možda nisu željele, razmislite o tome koliko bolje funkcioniraju brakovi, roditelji, obitelji i zajednice kad osobe imaju mogućnost planirati svoju obitelj.

Ako ćemo pak gledati na način da bi suosjećanje, na raskrižju istine i ljubavi, trebalo biti na vrhu liste kršćanskih prioriteta, glad i bijeda bi u trenu nestali jer bi milijuni majki mogli planirati i pripremiti sve za svoju djecu. Ali već dvije generacije kršćanskih partijarhata bore se protiv zdravstevnih odvjetnika koji pokušavaju pomoći u planiranju obitelji siromašnijim građanima.

Nažalost, sudovi i dalje odlučuju da su 'vjerske slobode' korporacija važnije od prava radnih žena da se brinu za svoje i zdravlje svoje obitelji.

5. Potkopavanje znanosti je zlo

Biblija | Author: Wikipedia Wikipedia

Znanost je poznata i kao 'što znamo o tome kako da se ne zavaravamo'. Otkrića empirizma i falsificiranja - metoda ispitivanja koje prisiljavaju znanstvenike da se upitaju pitanja koja bi im mogla dokazati da su u kriv, ono je što razlikuje moderno doba od Srednjeg vijeka.

To je ujedno i razlog zašto većina današnje djece ne umire prije petog rođendana, zašto slomljene noge mogu ravno zarasti, zašto se neboderi ne ruše, te je u našim kućama zimi toplo. To je ono čemu možemo zahvaliti znanje da je potrošnja ugljika postala naša egzistenicjalna prijetnja.

No, znanstvena metoda je postala i egzistencijalna prijetnja onima koji vjeruju u Bibliju. Sad znamo da je priča u knjizi Postanka mit, te da neurotransmiteri, a ne demoni uzrokuju mentalne bolesti.

6. Promoviranje svetog rata je zlo

7. Zlostavljanje i ubijanje homoseksualaca je zlo

Ostatak teksta pročitajte u Salonu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.