Life
124 prikaza

Vatikan podržava suđenje u aferi Vatileaks, svjedočit će kardinali

Papa Franjo
Massimiliano Migliorato/Milestone Media/PIXSELL
Optuženi novinari Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi objavili su prošlog mjeseca knjige utemeljene na tajnim dokumentima u kojima je Vatikan prikazan kao mjesto u kojem vladaju pohlepa i ucjene

Vatikan je u ponedjeljak branio odluku da se sudi dvojici novinara koji su objavili informacije o spornim financijama Katoličke Crkve, odbacujući tvrdnje da suđenje predstavlja kršenje slobode medija.

Optuženi novinari Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi objavili su prošlog mjeseca knjige utemeljene na tajnim dokumentima u kojima je Vatikan prikazan kao mjesto u kojem vladaju pohlepa i ucjene i gdje postoji golem otpor reformama koje želi provesti papa Franjo.

"Brojni" komentari o suđenju, koje je nazvano Vatileaks 2, "su neprilični ili posve neutemeljeni", rekao je glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi.

Pravosudni sustav Vatikana ima "sva proceduralna jamstva kao i najnapredniji pravosudni sustav" i poštuje "sva temeljna načela" poštenog suđenja, dodao je.

Vatikan je otkrivanje sadržaja službenih dokumenata proglasio kaznenim djelom 2013. nakon sličnog skandala s curenjem informacija koji je prethodio odreknuću pape Benedikta XVI. iste godine.

Budu li proglašeni krivima, optuženima prijeti kazna zatvora u trajanju do osam godina, ali pravni stručnjaci smatraju da novinari, koji ustrajno tvrde da su samo radili svoj posao, vjerojatno neće provesti ni dana u malom vatikanskom zatvoru.

Uz dvojicu novinara, optuženo je još troje ljudi koji su im navodno predali dokumente - vatikanska savjetnica za odnose s javnošću Francesca Chaouqui te španjolski svećenik Angel Lucio Vallejo Balda i njegov pomoćnik Nicola Maio.

Sud je prihvatio listu svjedoka, na kojoj se nalazi i državni tajnik Pietro Parolino, najviši vatikanski dužnosnik nakon Pape, vodeći svećenici i poznati talijanski novinari, priopćio je Vatikan.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.