Znanost
672 prikaza

Ribe se navuku na plastiku kao tinejdžeri na fast food

Škola ribica
Thinkstock
Mora i oceani prepuni su plastike koja je ljudski otpad, a ribice se na nju "navuku" i imsju probleme u razvoju, sporiji su i lakši plijen predatorima


Ako su izložene plastici, mladim će ribama ona postati zanimljivija hrana nego nešto organsko, pokazala je studija švedskih znanstvenika objavljena u časopisu Science. Prema njoj, izloženost visokim dozama polistirena čini riblju mlađ nezainteresiranom za normalnu hranu, a konzumiranje plastike ih čini manjima, usporenijima i lakšim plijenom za predatore.

- Nužno je ograničiti korištenje plastike, jer njome ljudi ne ugrožavaju samo sebe promjenom hormonalnog stanja, već i čitav ekosustav - ističu znanstvenici.

Studije pokazuju da svake godine u svjetska mora uđe oko osam milijuna tona nove plastike. Kod izlafanja UV zračenju, kemijskom raspadanju i pokretu valova, plastika se razlaže u male komadiće manje od 5 milimetara, koji se nazivaju i mikro-plastikom.  Njih lako gutaju morska stvorenja i ona im se talože u organizmu.

Prežderavaju se s plastikom

U eksperimentima s ribljom mlađi, znanstvenici su utvrdili da se mlade ribice doslovno šopaju s tom plastikom, a očito je kako ona na njih ima slične efekte kao fast food na ljude - čini ih debljima, sporijima, nezdravijima i smanjuje im inteligenciju. Iako su imali pristup planktonima, ribice su odabrale mikroplastiku, jer ih ona očito zavara time da misle kako je velik izvor energije.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.