Life
2109 prikaza

Zašto neki muškarci imaju 'gay glas'?

Do I sound gay?
Facebook
Novi dokumentarac istražuje fenomen tzv. 'gay glasa' i zašto ga se čak i mnogi gay muškarci srame

Mnogi muškarci imaju poseban ton glasa (ne čak nužno visoki), kojeg oni sami prozivaju 'gay glasom', koji im smeta i žele ga se riješiti. No prije svega, ne mogu otkriti otkuda je on došao i, štogod pokušavali, ne mogu ga se riješiti.

Fenomen 'gay glasa' toliko je kompliciran da mnogi kao da ga još više stavljaju na pijedestal kad pokazuju koliko se srame zbog njega. 

"Homoseksualci koji svojim glasom ne odaju seksualne sklonosti, nemaju pojma koliko su superiorni onima s gay glasom", tvrdi Kevin Fallon, novinar i gay muškarac koji je oduvijek nezadovoljan svojim glasom.

David Thorpe, gay pisac iz Brookylna odlučio je provesti istraživanje o ovom fenomenu (s kojim se i sam muči), te snimiti dokumentarac o toj temi.

Sebe je proglasio glavnim likom dokumentarnog filma 'Do I sound gay?', u kojem je prikazao intervjue sa slavnim homoseksualcima poput Tima Gunna, Gerogea Takeija, Dana Savagea i Dona Lemona, da ne spominjemo cijelu vojsku glasovnih terapeuta koji su pokušali odgovoriti na pitanje što je gay glas i zašto on postoji. 

Thorpe na početku filma objašnjava da sam sebe ne voli, za što pokriće nalazi u svojem glasu, točnije gay glasu, koji ne samo da odbija njega samoga, nego i cijelu zajednicu kojoj pripada.

Muškarci s gay glasom drugačije izgovaraju neke glasove, obično imaju dulji 's' i 'l', te pretjerano artikuliraju 'p', 't' i 'k'. Mnogi završavaju riječi i rečenice s nižim, autoritativnim točkama. 

Stručnjaci pak smatraju da izraz 'gay glas' prilično navučen, jer ne postoji 'heteroseksualni' glas, a glasovni uzorci koji se obično povezuju s 'gay glasom' najčešće nisu ekskluziva koja se pripisuje tek homoseksualcima.

Ženski utjecaj na njihove glasove?

Moguće je da su muškarci pokupili ove glasovne uzorke, koji se više povezuju sa ženama, zato što su bili izloženiji ženskim govornicima nego muškima dok su odrastali (nije nimalo čudo kad znate da tijekom odrastanja gay dečki idealiziraju snažne žene). No i heteroseksualni muškarci koji su odrastali okruženi ženama često pokazuju znakove 'gay glasa'.

S gay glasom često se povezuje i piskutavost, a mnogi muškarci koji u odrasloj dobi imaju gay glas tijekom odrastanja šuškali su pri govoru.  No za tu poveznicu ne postoje znanstveni dokazi.

Još jedan čimbenik koji može utjecati na razvoj gay glasa je i provođenje puno vremena zajedno. Naime, što više vremena ljudi provedu zajedno, to počnu sličnije zvučati. I iako žene koje žive ili provode puno vremena zajedno ne smeta kad im se usklade menstruacije, muškarce njihovi gay glasovi smetaju.

Gay par | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Mnogi smatraju da je za to uvelike krivo odrastanje, jer kad u pubertuetu većina pokušava prikriti svoje sekusalne sklonosti, glas ih uvelike odaje (iako  postoji i velik broj gay muškaraca dubokog glasa, kao i heterosekusalnih muškaraca piskutavog glasa). Dječaci tako počnu svoj glas optuživati za eventualna zezanja ili zlostavljanja i on im ostaje rak-rana i u odrasloj, samouvjerenijoj dobi.

Uz to, mnoge ljude odbija gay glas, čak i unutar homoseksualne zajednice, te se pogrdni nazivi obično vezuju uz muškarce koje krasi takav feminizirani, viši glas.

I dok svi slave dozvolu homosekusalnih brakova u SAD-u, nevjerojatno je da neki članovi te zajednice umjesto da se vesele muku muče sa zvukom svojeg glasa, ali tako stvari stoje, piše Daily Beast

Danas i djeca ranije i bez puno muke javno objavljuju svoje sekusalne sklonosti, možda oni, a još više generacije nakon njih, prestanu gubiti živce zbog ovako beznačajnih stvari i prihvate se takvima kakvi su. Kao i oni oko njih.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.