Life
7674 prikaza

"Zbog Sadama Huseina prisilili su me na dogovoreni brak"

Sadam Husein
REUTERS
Majka Zainab Salbi natjerala je kćer da se uda za muškarca kojeg nije poznavala, sigurna da joj na taj način spašava život

Kad je Zainab Salbi tek navršila 19 godina, prvi put se osjećala izdano. Mlada Iračanka je odrasla u Bagdadu, uz majku koja ju je u svemu podržavala, pa tako i ideji da se uda za ljubav svojeg života. No onda ju je odjednom, krajem 1980-ih godina, poslala u SAD kako bi sklopila dogovoreni brak.

Salbi je bila očajna i zbunjena. "Tad sam prvi put osjetila što znači kad te netko izda. I to mi je učinila osoba koju sam najviše voljela."

U to vrijeme Salbi nije razumjela razloge majčine odluke, nego joj se samo činilo da se majka preko noći promijenila, da bi godinama kasnije shvatila da je na njezino ponašanje utjecao strah od jednog čovjeka: Sadama Huseina.

Naime, dok su se mnogi Iračani bojali Husseina iz daljine, Salbijina obitelj je bila dijelom uskog kruga okrutnog diktatora.

Njezin otac je bio Huseinov osobni pilot, a majka je znala da će joj kćer biti u opasnosti ako nastavi živjeti u njegovoj neposrednoj blizini. Odlučila je tako da će pod svaku cijenu zaštiti kćer.

"Doslovno sam se udala dva tjedna nakon dolaska. A muškarac za kojeg su me vjenčali me silovao. Zlostavljao me verbalno, fizički... na sve načine!"

Sama u Americi, Salbi se mučila. Tog mjeseca kad se udala, u njezinoj domovini su počela previranja, te nije mogla komunicirati s bližnjima. "Istog mjeseca je Irak napao Kuvajt, te sam izgubila kontakt s obitelji. Nisam ih vidjela sljedećih devet godina."

Salbi je izdržala suprugovo zlostavljanje svega tri mjeseca, nakon čega je pobjegla iz braka s tek nekoliko stotina dolara u džepu. 

Nekoliko godina poslije, ova odlučna mlada žena osnovala je humanitarnu organizaciju koja pomaže ženama koje su preživjele rat - 'Women for Women International'.

Nakon još nekoliko godina, uspjela se povezati s majkom i shvatila je što ju je motiviralo da kćer pošalje u nepoznato.

"Ona me samo istjerala iz Iraka jer se toliko bojala Sadama - našeg obiteljskog prijatelja. Odrastala sam viđajući ga svaki vikend i većinu dana u tjednu, no moja mama je uočila da se pretvaram u ženu i da više nisam dijete. Pa je počela paničariti. Premda smo bili prijatelji, to nije bilo važno. Jer kad bi on nešto poželio, to bi i dobio."

Danas je Salbi usredotočena na osnaživanje mladih arapskih žena, kojima želi pružiti mogućnost da javno progovore o svojim problemima u njezinoj novoj televizijskoj emisiji 'The Nida's Show' koja se emitira u 22 zemlje diljem Bliskog istoka i u  Sjevernoj Americi, piše Huffington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.