Life
43007 prikaza

Zbog trudnoće: Ubojstvo u Bosni koje ledi krv u žilama

Šefka Hodžić
screenshot/youtube
Živjela je u selu Jusići u kojem se smatralo grijehom ako žena ne može zatrudnjeti

Za Šefku Hodžić već desetljećima kažu da je najmonstruznija žena ubojica s Balkana u povijesti. Njezinom jezivom zločinu zbog kojeg je bila osuđena na smrt strijeljanjem prethodio je težak život s mužem pijancem, koji ju je svojevremeno izbacio iz kuće jer nije mogla zatrudnjeti.

Vrijeme nakon Drugog svjetskog rata nije bilo povoljno za žene, naročito u siromašnim dijelovima zemlje, zabitim selima gdje nije bilo ni škole, pa tako ni Šefka iz sela Jusići u BiH nije završila ništa osim dvogodišnjeg tečaja opismenjavanja. Šefka se tako sa 17 godina udala za Nedžiba Hodžića 1960. godine.

NAJMLAĐA MAJKA Life Medicinsko čudo: Rodila je s 5 godina!

Prve godine braka nisu bile nasilne, ali šest godina kasnije brak je za siromašan par postao pravi pakao. On se svaku večer opijao u lokalnoj gostionici i teturajući se vraćao ili sam ili bi ga donijeli. Kakav je brak bio govori i podatak da su ga jednom u selu pitali tuče li svoju ženu, na što im je Nedžib odgovorio: "A što vi svoju ne tučete?".

Šefka se jednom pokušala ubiti, ali ju je vidio susjed i spriječio ju. Međutim, istraumatizirana pritiskom sredine da mora postati majka Šefka se skroz pogubila i odlučila lažirati trudnoću tako što je ispod haljine nosila jastuk i tako hodala po selu. Nije imala nikakvu ideju što će reći ljudima za devet mjeseci, ali je tako uspjela barem na neko vrijeme zaustaviti "neugodna" pitanja o tome kad planira postati majka. 

Kako su mjeseci prolazili Šefka je postajala sve nervoznija, jer se po selu naveliko pričalo da će Šefka roditi. 

David Komšić Fotogalerija Top News Oči ubojice Komšića kad je čuo kolika je kazna

Na kraju se u listopadu 1969. godine dogodila kobna večer kada je Šefka počinila najgori zločin tadašnje Jugoslavije. U isto vrijeme kada je Šefka glumila trudnoću njezina prijateljica Alija Hasanović bila je trudna i početkom listopada je trebala roditi. 6. listopada u selu se održavala proslava i te su se večeri Šefka i Alija družile, a Alija joj je ispričala kako su pri kraju izgradnje svoje kuće. Kasnije navečer Alija se nije vratila kući.

Dok su seljani tražili Aliju, selom se pronijela vijest da je Šefka rodila. Žene su se brzo okupile u Šefkinoj kući, a potraga za Alijom se nastavila. Šefku su zatekli kako leži u krevetu sva mokra, a naručju drži bebu. Nakon što su se sve okupile htjele su oprati bebu, ali su shvatile da je beba mrtva. Sutradan ujutro selo je ostalo u šoku, jer je pronađeno Alijino mrtvo tijelo u polju – bila je izmasakrirana, trbuh joj je bio rasporen, a bebe nije bilo.

Nakon pronalaska tijela, istražitelji nisu znali otkud bi krenuli s istragom, a tijelo joj je prebačeno u Zvornik. Nikome nije bilo jasno tko bi mogao počiniti takav gnjusni zločin, a misteriju je uskoro riješio liječnik patolog Milan Vušić. Istražnom sucu je savjetovao da provjeri žene koje su na taj dan prijavile porod. Naime, Vušić je bio siguran da je zločin počinila neka žena koja nije mogla roditi, a jako je htjela dijete. 

Žena iznenađeno gleda rezultate testa na trudnoću DOGAĐA SE Life Bizarne trudnoće: Moguće je i ovako zatrudniti

Istražitelji su vrlo brzo zakucali i na Šefkina vrata, za koju je nakon ginekološkog pregleda utvrđeno da nije rodila. U svibnju 1970. godine Šefka je na Okružnom sudu u Tuzli osuđena na smrt strijeljanjem, ali je na kasnijem ponovljenom suđenju kazna smanjena na 20 godina zatvora. 

Stručnjaci koji su se bavili njezinim slučajem složili su se kako uzrok ovakvog zločina leži upravo u običajima jedne zajednice, odnosno činjenici da je živjela u društvu u kojem je bio grijeh ako žena ne može roditi. 

Nakon izlaska iz zatvora Šefka Hodžić je promijenila identitet, zna se da je jedno vrijeme živjela u Srbiji, a nakon toga joj se gubi svaki trag.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Srebrni 13:41 21.Listopad 2018.

  Žene koje ne mogu zatrudnjeti najgore prolaze u religioznim obiteljima.

 • Avatar Pavica Blažević
  blaze272@htnet-dsl 09:01 20.Listopad 2018.

  pa nije ni kod nas baš u svim mjestima civilirizanije ,nakon udaje ,godinu dana nisam zatrudnijela i već su u malom mjestu gdje sam se udala mojoj svekrvi govorili da sam ,,jalovica,,i da ne mogu zanijeti jer nosim steznjak a ... prikaži još!a suprug(danas pokojni)je povremeno popio čašicu više pa se i on pridružio primitivnim razmišljanjima,naime kada sam išla kod ginekologa on me poslao n slikanje jajnika i rekao mi je da su mi začepljeni kanali jajnika to je bila poslijedica od preboljelih zaušnjaka u puber.

 • Avatar Zlata Barbalic
  zelda 14:24 19.Listopad 2018.

  Obzirom na sva ova kasapljenja po rodilištima možda je i bolje da ih i nemaš,nažalost..